KOJE PROFESIJE SE TRAŽE U SRBIJI? Sezona svadbi je počela, termini su popunjeni, u ovih struka FALI!
Restoran/Ilustracija, Foto: AP

zanimanja

KOJE PROFESIJE SE TRAŽE U SRBIJI? Sezona svadbi je počela, termini su popunjeni, u ovih struka FALI!

On naglašava i da je preporuka da se izbegava tradicionlano čestistanje i ljubljenje mladenaca i gostiju

Objavljeno:

Organizovanje svadbi u Srbiji dobilo je "zeleno svetlo" Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a slobodnih termina zasvadbe skoro pa da nema.

Poteškoća je i što je i na vrhuncu pandemije koronavirusa ogroman broj kuvara, konobara i barmena ili otišao preko granice ili promenio posao, pa je izuzetno teško naći osoblje za organizaciju svadbi, priča Boško Bubanja iz Udruženja event industrije.

Bubanja je otkrio da su slobodni termini za venčanja u narednom periodu gotovo nepostojeći, i da će ona biti održavana i radnim danima.

"Dosta firmi je otišlo u mirovanje ili u blokadu. Mi koji smo ostali smo spremni i čekamo prvi vikend da krenemo da radimo. Rezervisani su svi termini, nešto u julu i avgustu se pojavljuje slobodno pošto gastarbrajteri zbog ograničenja u svojim zemljama ne mogu da dođu, a mladenci iz Srbije biraju i radne dane umesto da čekaju jesen“, rekao je Bubanja.

Bubanja je istakao kako nema specijalnih ograničenja u vezi sa svadbama, i da nije poteškoća ni to što je Krizni štab preporučio ograničenje na 50 odsto kapaciteta sale.

On naglašava i da je preporuka da se izbegava tradicionlano čestistanje i ljubljenje mladenaca i gostiju.

"Mladenci ne moraju da brinu, oni će moći da prvi ples obave. Pojavio se mali tehnički problem – još u martu ukazivali smo da će nam otići osoblje. Konobari, barmeni i kuvari ili su otišli u Hrvatsku i Crnu Goru ili su se zaposlili u drugim firmama, pekarama…Problem je pronaći osoblje koje će raditi svadbu", precizira predstavnik udruženja.

On ocenjuje i da će broj gostiju na svadbama sigurno biti manji jer su neki gosti i dalje uplašeni, pre svega stariji i izbegavaće svadbe.

"Broj potencijalni gostiju biće prepolovljen. Nažalost, tome doprinose i smrtni slučajevi u familijama što sve za nas znači i manji prihod. Ceo maj i jun nismo radili i ovu godinu računamo sa sigurnim minusom, očekujemo oporavak tek 2022. godine", rekao je Bubanja.

Bonus video:

12:25

ZAMENIO POSAO U HR-u ZANATOM: Tašne Milorada iz Beograda OBOŽAVAJU žene širom sveta!

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.