KINEZI TRAŽE 1.000 RADNIKA: Tehnološki gigant u Nišu počinje proizvodnju automobilskih farova, biće posla!
Fabrika, Foto: Printscreen

TRAŽE SE RADNICI

KINEZI TRAŽE 1.000 RADNIKA: Tehnološki gigant u Nišu počinje proizvodnju automobilskih farova, biće posla!

U pitanju je jedna od vodećih svetskih kompanija koja radi za najveće automobilske proizvođače, a uskoro će početi poslovanje i u Vranju

Objavljeno:

Kineska kompanija "Sjing Ju" počela je u novoj fabrici u Nišu probnu proizvodnju automobilske rasvete.

U pitanju je jedna od vodećih svetskih kompanija koja radi za najveće automobilske proizvođače, a uskoro će početi poslovanje i u Vranju.

Fabrika "Sjing Ju" u Nišu je završena i u nju stižu mašine za izradu automobilskih farova. Tokom probne proizvodnje rade se svetla za kineska vozila dok će se od oktobra proizvoditi isključivo zadnja svetla za "mercedes" i BMV.

- Srbija je za Kinu glavni strateški partner za jugoistočnu Evropu, a Niš je jedan od glavnih industrijskih i IT centara i zato smo došli baš ovde - rekao je menadžer kvaliteta Juenđe Đa.

Fabrika će zaposliti oko hiljadu radnika. Biće to treća strana visokotehnološka kompanija koja dolazi u Niš.

- Želja je bila da pored IMI i Zumtobela u Niš dovedemo još jednu fabriku koja će se baviti viskom tehnologijom i koja će zapošljavati visokostručne i fakultetski obrazovane ljude - naveo je Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Sjing Ju" će zbog pogodnosti poslovati i u okviru Slobodne zone Vranje.

- To za njih znači da su oslobođeni svih davanja na uvoz robe, na energente koje će da koriste, na sve repromaterijale koji ulaze u samu fabriku - rekao je direktor Slobodne zone Vranje Branislav Stojković.

Fabrika u Nišu izgrađena je u industrijskoj zoni na oko šesnaest i po hektara.

U izgradnju fabrike uloženo je oko šezdeset miliona evra, a Niš će za kinesku kompaniju biti logistički centar za celu Evropu za sve vrste automobilske rasvete.

- Zaposlićemo lokalno stanovništvo i stručnjake sa Univerziteta, a cilj nam je da u drugoj fazi fabrikom uglavnom upravljaju ljudi iz Srbije - istakao je Juenđe Đa.

U kineskoj fabrici kažu da će oko 80 odsto kooperanata biti iz Srbije, ali da će u Niš doći i nekoliko njihovih inostranih dobavljača.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.