Svi znate za Đorđa Božovića Gišku: Ovo je njegov poslednji govor, ubrzo potom je ubijen! (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

Bog čuva srbiju

Svi znate za Đorđa Božovića Gišku: Ovo je njegov poslednji govor, ubrzo potom je ubijen! (VIDEO)

Na njegovo "Bog čuva Srbiju" orilo se "Živela Srbija"
Objavljeno:

- Mi smo dugo bili odvojeni od viteštva, bili smo pod turcima 500 godina, bez ponosa, bez dostojanstva, sa svim mogućim poniženjima. Pojavio se, braćo, taj Karađorđe, podigao nam je moral, od roba napravio seljaka vojnika, odnosili smo pobedu bitkama, nosila nas je u tim trenucima mržnja - rekao je on.

U daljem toku govora, pričao je o Turcima, ali i o junaštvu i kukavičluku koji prate našu istoriju. Prisutnima se obraćao kao junacima, govoreći i o budućnosti kakvu je priželjkivao našoj zemlji u ta, kako je rekao, teška vremena.

O svom prijatelju Belom, na čijoj sahrani je održao svoj poslednji govor, rekao je da je pao jer je tačno znao šta hoće, znao je tačno šta ga čeka.

- On nije bio veći vitez od vas ovde. Rizikujući život za Srbiju davao je sve što je mogao. Davao je sve što je mogao - govorio je Giška, a tada je govorio i o svojoj smrti.

- Nismo znali kako, kada i gde će nas ubiti. Nismo znali da li će prvo biti hapšenje pa onda likvidacija u zatvporu, da li će da nas likvidiraju kurvinski tako što će da nam stave radioaktivne elemente pa da nas u roku od 20 dana iscepa leukemija.... - rekao je on.

- To što su njemu prosuli mozak i iskidali, što su mu napravili ogromne rupčage, otkinuli delove tela cele, to ne umanjuje njegovu čast! - rekao je Giška.

Ceo govor možete pogledati ovde:

Đorđe Božović Giška bio je osnivač Srpske garde, paravojne formacije Srpskog pokreta obnove zajedno sa vođom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem.

Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića, gde je Giška i ubijen 15. septembra 1991. godine.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.