I DALJE SMO NA PRVOM MESTU U EVROPI PO BROJU LIČNOG NAORUŽANJA: Kako je stanje sa ostalim zemljama?
Oružje, Foto: MUP

prvi u evropi

I DALJE SMO NA PRVOM MESTU U EVROPI PO BROJU LIČNOG NAORUŽANJA: Kako je stanje sa ostalim zemljama?

Kada se pogleda ukupan broj komada oružja, može se videti da stanovnici Srbije imaju 2.719.000 komada oružja

Objavljeno:

Kako pokazuju podaci nezavisne organizacije "World population review" sa sedištem u SAD-u za 2021. godinu, od evropskih zemalja najviše prijavljenog oružja po stanovniku imaju Srbija i Crna Gora, koje su na listi podelile peto i šesto mesto, sa 39,1 komada ličnog naoružanja na 100 stanovnika.

Sjedinjene Američke Države su prve u svetu po broju ličnog vatrenog naoružanja, sa čak 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika, navodi se u izveštaju.

U rukama civila u SAD-u je gotovo 394 miliona komada oružja legalno prijavljenog, što znači da je više oružja nego ljudi, jer prema podacima WPR-a, populacija SAD-a broji gotovo 333 miliona stanovnika, prenosi Tanjug.

Na stranici organizacije se navodi da mnogi građani u SAD-u nemaju oružje, dok, s druge strane, mnogi poseduju više komada.

Na drugom mestu te liste, posle SAD-a su Foklandska ostrva sa 62,1 komada oružja na 100 stanovnika, na trećem mestu je Jemen sa 52,8 komada naoružanja, a na četvrtoj poziciji je Nova Kaledonija (42,5 komada).

Sedmo i osmo mesto dele Urugvaj i Kanada sa po 34,7 komada oružja, na devetoj poziciji je Kipar (34), a na desetoj Finska (32,4 komada).

Bosna i Hercegovina je na 13. mestu sa 31,2 komada civilnog naoružanja na 100 stanovnika.

Kada se pogleda ukupan broj komada oružja, može se videti da stanovnici Srbije imaju 2.719.000 komada oružja, Crne Gore 245.000, a u BiH taj broj iznosi 1.185.000.

Ovi podaci odnose se samo na oružje koje je uredno prijavljeno nadležnim institucijama, dok se broj onog neprijavljenog tj. ilegalnog ne može sa sigurnošću utvrditi, jer o njemu ne postoji nikakva zvanična evidencija.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media