OGROMNO SRCE IMA UDRUŽENJE NAŠA KUĆA: Pomažu svim osobama koji imaju neki vid invaliditeta, ovo je njihova priča!
Naša kuća, Foto: Privatna arhiva

VELIKO SRCE IMAJU OVI LJUDI

OGROMNO SRCE IMA UDRUŽENJE NAŠA KUĆA: Pomažu svim osobama koji imaju neki vid invaliditeta, ovo je njihova priča!

Da bismo ostvarili svoju misiju pokrenuli smo nekoliko proizvodnih linija koje su zadovoljavale interesovanja i veštine većeg broja naših članova

Objavljeno:

Udruženje "Naša kuća" su osnovali roditelji kako bi se pružila pomoć pri zapošljavanju osoba sa teškoćama u razvoju. Jedna od aktivnosti kojima se bave je i prikupljanje praznih paklica cigareta i njihova ručna prerada što za proizvod ima recikliran papir visokog kvaliteta i višestruke namene. Njihov cilj je očuvanje šuma, stvaranje novih proizvoda, kao i uključivanje građana.

"Mi ne pomažemo, mi pružamo dugotrajnu podršku kako bi smo omogućili što kvalitetniji život osobama iz marginalozovanih grupa u lokalnoj zajednici .Naša kuća je osnovana 2007. godine na inicijativu roditelja dece sa smetnjama u razvoju. Ideja kojom su se vodili roditelji tada, kao i sada je da se obezbede uslovi za dostojanstven i svrsishodan život tinejdžera i mladih iz ove populacije. Svi naši programi su koncipirani po socijalnom modelu i individualizovani prema potrebama svakog pojedinca. Na taj način smo, prateći potrebe svakog od njih u odgovarajućem vremenskom periodu, obezbedili informacije iz svih za njih relevantnih oblasti i tako im davali priliku da odaberu oblast koja ih najviše interesuje. Zatim smo im kroz individualne planove podrške omogućili da uče i da se usavršavaju " , rekla je predsednica udruženja Anica Spasov.

Naša kuća
foto: Privatna arhiva

Njihov rad je zasnovan na poštovanju ljudskih prava i prava osoba sa invaliditetom sa glavnim ciljem da postanu aktivni građani našeg društva. Najkraći put do "Poštovanog građanina" je uključivanje na tržište rada. Osim što im posao donosi ekonomsku nezavisnost potrebno je da otvara i druge puteve ka društvenom uključivanju.

Naša kuća
foto: Privatna arhiva

"Da bismo ostvarili svoju misiju pokrenuli smo nekoliko proizvodnih linija koje su zadovoljavale interesovanja i veštine većeg broja naših članova. Uporedo smo uvek vodili računa o proizvodima koji imaju svoje tržiste i ekološki su. Kupili smo mašinu za proizvodnju kartonske ambalaže i opremu za sito štampu. Sledeća proizvodna aktivnost je ketering usluga “Kuhinja na točkovima“ koja je dve godine pilotirana, a onda smo zahvaljujući saradnji sa gradskom opstinom Zvezdara i projektom ambasade Kraljevine Norveške, Trag fonadcijom, USAID, SDC, Karitasom i brojnim drugim donatorima opremili savremenu kuhinju u kojoj se pripremaju obroci, ketering i slatka linija Kuhinje na točkovima " dodala je ona.

Naša kuća
foto: Privatna arhiva

U kuhinji radi dvoje njihovih korisnika uz profesionalne kuvare. Pripremaju obroke i pre svega dostavljaju starijim građanima koji se teže kreću ili su bolesni, kao i onima koji žive sami. Keteringom obezbeđuju razne proslave i događaje. Najviše se ponose na svoju slatku liniju proizvodnja dezerta od naše domaće suve šljive, liofilizirane maline i najfinije Belgijske čokolade. Dezerte takođe prodaju uz ketering i naravno kao korporativne ili lične poklone.

"Imamo dugogodisnju saradnju sa Japanskom agencijom za razvoj JICA, na Programu senior volontera i iz te višegodišnje saradnje je pokrenuta hidroponska proizvodnja povrća, salata i začinskog bilja koje se koristi u našoj kuhinji. Hidroponija je tehnologija budućnosti jer se njome u vodi proizvodi zdravo povrće, bez upotrebe hemijskih preparata sa maksimalnom uštedom potrošnje vode, đubriva i energije. Koristimo solarnu energiju i ne devastiramo zemljište. Proizvodnja se odvija u vodi u zatvorenom prostoru i zaštićena je od klimatskih promena ", ispričala je.

Naša kuća
foto: Privatna arhiva

Projekat koji se realizuje nešto duže od godinu dana u saradnji sa JICA i organizacijom Ikoma iz grada Ikome je ručna proizvodnja papira od praznih kutija cigareta. Ovako proizvedeni papir ima višestruku namenu, koriste ga za ambalažu, prodaju ga likovnim umetnicima, koriste se za štampu promotivnog materijala, za ukrasno pakovanje, za pozivnice, vizit karte, kalendare, čestitke, i tako dalje. Za sada imaju samo par kompanija koje im regularno šalju paklice, ali postoji i veliki broj pojedinaca iz čitave Srbije Srbije a i onih koji se organizuju na nivou zgrada.

" Mi smo u mogućnosti, za sada, da u Beogradu postavimo kutije za prikupljanje i da ih pokupimo kada se sakupi određena količina paklica. Takođe, volonterska podrska nam je važna, jer zainteresovani građani mogu da odvoje svoje vreme i rade u proizvodnji sa našim korisnicima, mogu da nam sa svojim stručnim znajem pomognu, mogu da promovišu naše proizvode, da iskoriste svoje kanale komunikacije za to i mogu da budu promoteri našeg koncepta rada kako bi se naša praksa multiplicirala i veći broj osoba sa invaliditetom imao koristi. Jako smo zadovoljni time što se, tokom prošle godine kada nisu bila dozvoljena druženja i izlasci, rad u našoj radionici dokazao kao jako terapeutski. Tokom svih tih meseci povećanog stresa, naši korisnici su bili jako zadovoljni i ispunjeni " , kazala je Anica.

Oni od 2007. godine oni funkcionišu kao socijalno preduzeće u pravnoj formi udruženja građana. U okviru svog preduzeća imaju socijalnu uslugudnevni centar koji je jezgro naših aktivnosti. Imamo sada veoma razvijenu proizvodnju čiji su proizvodi plasirani na otvorenom tržistu i ravnopravno se takmiče sa svim ostalim proizvodima.

Naša kuća
foto: Privatna arhiva

"Imamo jasno definisanu društvenu misiju jer radno osposobljavamo i zapošljavamo osobe sa invaliditeom, prvenstveno sa smetnjama u razvoju. Takođe, naša proizvodnja vodi računa o prirodnim resursima i o zagađenju okoline. Proizvodnja papira i čitav naš proces rada su primer cirkularne ekonomije. Nas krajnji cilj je ekonomski stabilno i održivo socijalno preduzeće koje će u budućnosti finansirati Fondaciju za budućnost koju pokreću roditelji Naše kuće kroz projekat “Šta posle nas”. Ova fondacija treba da obezbedi podršku osobama sa invaliditetom kako bi očuvali kvalitetan i smislen život i sprečila institucionalizciju posle smrti roditelja " , objasnila je predsednica udruženja.

Najvažnije im je socijalno preduzetništvo. Tačnije, ne postoji oblast života koju ne može da pokrije socijalno preduzetništvo, ali je važno da se zna da se kroz ovaj vid rešavaju problemi lokalne zajednice, zadovoljavaju se potrebe određene grupe ljudi, da to uvek bude inovativno i da utiče na razvoj cele zajednice.

Bonus video:

02:59

Udruženje Moje naselje o problematici divljih deponija

(Espreso / Nikolina Jokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.