DAJ, PA NEKA UMREM: Sin Titovog kuvara OTKRIO jelovnik doživotnog predsednika, umeo je da JEDE i gulaš za doručak
Tito, Foto: Profimedia

veliki gurman

DAJ, PA NEKA UMREM: Sin Titovog kuvara OTKRIO jelovnik doživotnog predsednika, umeo je da JEDE i gulaš za doručak

Sin Titovog kuvara otkrio sve tajne kuhinje sa Belog dvora i šta je maršal najviše voleo.

Objavljeno:

Josp Broz Tito, jedini doživotni predsednik naše zemlje i jedini koji je nosio titulu maršala, bio je veliki gruman. Kako hroničari kažu, obroke nikada nije preskakao, a koja su mu bila omiljena jela otkrio je kuvar Milan Stojanović, sin ličnog Titovog kuvara koji je baš za njega izmislio čuvenu Karađorđevu šniclu, ali i još 216 jela.

Milan je otkrio da je maršal voleo jaku hranu, doručak ne samo da mu je bio uvek bio kalorijski bogat, već i začinjen gurmanlucima. Pa tako jedno od češćih jela na njegovom jutarnjem meniju bio je kačamak, ali sa čvarcima.

- A umeo je i da doručkuje gulaš - kaže Milan koji je u studio doneo "komplet" jelovnik kakav bi se našao u Belom dvoru. Ujutru podrazumevao bi kačamak, salatu, pogaču, sir, kajmak, slanina, kuvano jaje, mladi luk...

Kako kaže, Tito je sve jeo, samo je ribu malo izbegavao zbog kostiju. Iako se dosta pričalo o njegovim kapricima, istina je da je bio veoma jednostavan kada je ishrana bila u pitanju, jeo je najmanje tri do pet puta dnevno, a najbitnije je bilo da bude dosta svinjetina i mesa i, naravno, da količinski bude obilno. Da bi se sva ta količina hrane svarila, "pomagalo" je i ti što je dosta pio - a ni tu nije bio izbirljiv po rečima Milana Stojanovića i zaista je dosta radio - ustajao je između 4 i 6, išao u lov...

Čak i kada je operisao žuč, kada je bio izuzetno važno da poštuje savete lekara, nije odustajao od gurmanluka.

Tito
foto: Profimedia

- Nije se pridržavao saveta lekara. Jedan od prvih doručaka je bila kajgana i doktor je rekao mom ocu da pravi bez žumanaca. I to je jedan jedini put da je Tito ušao u kuhinju, noseći tanjir sa jajima i pitao:

'Druže Mićo, šta je ovo' - na šta je moj otac odgovorio:

- Doktor Vladan je rekao da pravim bez žumanaca.

'Ovo nek' jede doktor Vlada, a meni daj kajganu sa čvarcima, pa neka umrem.'

- I živeo je posle toga još 40 godina - ispričao je jednu anegdotu sa Belog dvora kuvar Milan i dodao da postoji jelo koje je njegov otac kuvar Mića (95) specijalno spremao za maršala.

- Ima jelo koje je njemu posvetio sa dosta svinjetine i sa špeclama, to je vrsta testenine - rekao je Milan.

(Espreso/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.