KUNEMO SE NAŠEM DRUGU DA ĆEMO SE DO KRAJA BORITI: Svetomir (84) nam je otkrio zašto toliko voli Tita!
Svetomir Atanacković, Foto: Emilija Jovanović

DAN MLADOSTI

KUNEMO SE NAŠEM DRUGU DA ĆEMO SE DO KRAJA BORITI: Svetomir (84) nam je otkrio zašto toliko voli Tita!

Muzej Jugoslavije za danas priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti

Objavljeno:

Na Dan mladosti je slavljen Titov rođendan, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Muzej Jugoslavije za danas priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti, iz različitih perspektiva.

Tu je i general Svetomir Atanacković (84), predsednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a.

1 / 10 Foto: Emilija Jovanović

On je za Espreso objasnio šta za njega predstavlja Tito:

- Mi smo vezani za Josipa Broza Tita veoma dugo, 41 godina od njegove smrti, mi smo uvek tu. I uvek idemo sa onom pesmom: ,,Kunemo se našem drugu Titu da ćemo se do kraja boriti.'' Ovaj dan je sećanje na sve teškoće posle Drugog svetskog rata, kada je 25. maj slavljen kao njegov rođendan, a kasnije Dan omladine. I omladina je u to vreme radila, gradila puteve, škole i sve ostalo. Bile su radne akcije koje su bile vezane za Tita. Titovo vreme i Tito predstavljaju jedan duh slobodarstva, jedan duh borbe za bolje, za život, za stvaranje, međutim, imali smo perioda kada je to poremećeno - 90-ih godina, raspadom SFRJ. Sve ono što se gradilo, nestajalo je. Nestajale su fabrike, objekti, putevi. Rado se sećam svih onih dana kada je objavljena sloboda, pobeda, odlazak fašizma i sloboda življenja, ushićeno nam je ispričao Svetomir.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.