PATRIJARH PORFIRIJE POZIVA SVE GRAĐANE NA SPASOVDANSKU LITURGIJU: U povorci i mošti despota Stefana Lazarevića
Patrijarh Porfirije, Foto: Emilija Jovanović

gradska svečana litija

PATRIJARH PORFIRIJE POZIVA SVE GRAĐANE NA SPASOVDANSKU LITURGIJU: U povorci i mošti despota Stefana Lazarevića

Razlog što će i mošti despota Stefana Lazarevića biti u povorci nije slučajnost već duboka simbolika jer je upravo on 1405. godine proglasio Beograd svojom novom prestonicom a jedan od načina na koji je to bilo obeleženo i proslavljeno bila je i svečana gradska litija

Objavljeno:

Litiju koja će na Spasovdan, krsnu slavu Beograda, biti održana centralnim gradskim ulicama, prvi put predvodiće patrijarh Porfirije, koji će koračati pod ceremonijalnim crkvenim baldahinom koji je pripadao patrijarhu Josifu Rajačiću. U molitvenoj povorci, nad kojom će se premijerno vijoriti svečana zastava patrijarha srpskog - standarta, biće i mošti svetitelja Svete Petke i despota Stefana Lazarevića.

Razlog što će i mošti despota Stefana Lazarevića biti u povorci nije slučajnost već duboka simbolika jer je upravo on 1405. godine proglasio Beograd svojom novom prestonicom a jedan od načina na koji je to bilo obeleženo i proslavljeno bila je i svečana gradska litija.

Liturgija
foto: Printscreen/TV Hram

Tom praksom molitve u hodu obeležiće se i ove godine Spasovdan, kao i prethodnih, i to tako što će uz simbole prošlosti, biti i heroji današnjice. To su lekari i zdravstveni radnici koji se više od godinu dana bore za živote obolelih od kovida 19. Takav scenario osmislio je patrijarh Porfirije a povorku će pored njih činiti i više stotina beogradskih sveštenika, članova crkvenih horova i pojci.

Očekuje se i veliki broj vernik, tim pre što su litije, nakon dešavanja u Crnoj Gori, postale prepoznatljive ne samo među pravoslavnim vernicima na ovim prostorima, već i u svetu. Svi mediji su o njima izveštavali pa su i nakon njihovog zaboravljenog značaja i među vernicima i nevernicima sa ovih prostora, u žargonu rečeno, ponovo "In" ili u modi.

To misli i i srpski uspešan spotista Rade Savić, za koga ovaj veliki praznik ima poseban značaj jer će tog dana svoje tegove zameniti krstom, koji će nositi beogradskim ulicama i biti na čelu Spasovdanske litije.

- Baveći se sportom postizao sam rekorde, ali ovo je daleko iznad svega toga. Želja mi je da što više Beograđana pridruži litiji da se zajedno pomolimo za zdravlje, sreću, ali i sve koji su nas napustili - rekao je Savić.

To je i želja patrijarha Porfirija , koji je pozvao sve Beograđane da budu deo ovogodišneg obeležavanja gradske slave.

- Mi ćemo na Spasovdan, u četvrtak, 10. juna, imati kao i uvek litiju. Rusi kažu krsni hod a reč hod sama po sebi mnogo govori. Molim ko god ne bude sprečen nekim važnijim poslovima da mu ovo bude poslušanje, zavet naš, da od Vaznesenjskog hrama dođemo do zavetnog Hrama Svetog Save, da se pomolimo Bogu i učestvujemo u jednom duhovnom, skromnom programau - rekao je patrijarh Porfirije.

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki mu je značaj oduvek davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti. Ta snaga nam je potrebna i u ovim ne vremenima a današnju formu postojećeg slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Кneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine i sagrađena Vaznesenjska crkva, koja je uspela i da sačuva originalni barjak Uprave grada.

Inače, Svečana slavska litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, krenuće u 19 časova i kretaće se od Vaznesenjskog hrama ulicama Кneza Miloša i Кralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove žitelje. Domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.