SENIČIĆ: Mališani do šest godina mogu u GRČKU bez PCR testa, a otkrio i koja su pravila u DRUGIM ZEMLJAMA
Aleksandar Seničić, Foto: Beta

dobra vest za roditelje

SENIČIĆ: Mališani do šest godina mogu u GRČKU bez PCR testa, a otkrio i koja su pravila u DRUGIM ZEMLJAMA

Predloženo je i da se za ulazak u Srbiju prihvata i antigenski test kao i da deca roditelja koji su vakcinisani dobiju bespaltan pcr test u odlasku i povratku

Objavljeno:

Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez PCR testa, ali za jednu godinu, tako da to sada važi za mališane do šest godina starosti , izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić i i dodaje da se za ulazak u druge zemlje uglavnom traži potvrda o vakcinaciji ili negativnan PCR test ne stariji od 72 sata.

"Grčka još uvek ne priznaje antigenski test, ali postoji inicijativa njihovog ministarstva turizma da se i ta vrsta testiranja prihvati za prelazak granice" rekao je za Tanjug Seničć.

On je naveo da se očekuje da od kraja juna deca do 12 godina mogu da letuju u Grčkoj bez dodatnih uslova i podsetio da ta zemlja prihvata sertifikat o svim vakcinama.

Potrebno je da od revakcinacije prođe minimum 14 dana, a alternativa je i negativan PCR test, kaže direktor YUTA-e.

U Grčku se može ući i sa dokazom o preležanoj bolesti kovid-19 odnosno sa sačuvanim pozitivnim pcr testom ili antigenskim s tim da mora proći minimum dva meseca od kad je bolest dijagnostifikovana i ne vise od 9 meseci od kad je bolest konstantovana.

"Vrlo slični uslovi su i za Bugarsku, Sloveniji i Hrvatsku, ali te zemlje kao alternativu za negativan PCR test prihvataju i negativan antigensi test, koji ne moze da bude stariji od 48 sati" rekao je direktor YUTA i dodao da za letovanje na turskom primorju važe isti pravila sa izuzetkom da deca do 18 godina, u pratnji roditelja, mogu ući bez testova ili sertifikata.

Kada je reč o Tunisu, granica za decu da putuju bez PCR testa je 12 godina, a za sve starije potreban je sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok je za ulazak u Egipat potreban je samo negativan PCR dok se nasi sertifikati o vakcinaciji još uvek ne priznaju.

U Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i BiH moze se ući bez ikakvih posebnih uslova Na pitanje da li pomenute zemlje prihvataju sve vakcine koje se daju u Srbiji, Seničić odgovara potvrdno, uz izuzetak Španije koja za sada ne priznaje rusku vakcinu SputnjikV, a dozvoljava ulazak u zemlju isključivo uz sertifikat o vakcinaciji.

"Ocekujemo da se ovog meseca otvore i Italija, Portugal i Francuska kao i videcemo pod kojim uslovima" kaže za Seničić.

Na pitanje o inicijativi da država i turističke agencije podele vaučere mladima od 18 do 30 godina koji se vakcinišu, Seničić kaže da YUTA nije dobila odgovor, a da je veliki broj turističkih agencija pokazao interesovanje za tu ideju.

"Pored ove vrste stimulacije za nase građane, uputili smo i zahtev da se snizi cena PCR testiranja kako zbog stranaca koji borave u srbiji ali i zbog nasih građana koji se testiraju u Severnoj Makedoniji jer im je tamo jeftinije" kaže Seničić.

Predloženo je i da se za ulazak u Srbiju prihvata i antigenski test kao i da deca roditelja koji su vakcinisani dobiju bespaltan pcr test u odlasku i povratku i na taj način motivišu roditelje i za vakcinaciju a i za turističke aranžmane.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media