NE BACAJTE PARE NA SKUPE ČETKICE, I JEFTINA VARIJANTA MOŽE BITI ODLIČNA: Važan savet stomatologa Ristića
Dr Igor Ristić, Foto: Printscreen/K1

važno je

NE BACAJTE PARE NA SKUPE ČETKICE, I JEFTINA VARIJANTA MOŽE BITI ODLIČNA: Važan savet stomatologa Ristića

Stomatolog u Jutarnjem programu komentarisao činjenicu da polovina Srba ne pere zube redovno

Objavljeno:

Više od 700.000 Srba nema svoje zube, a samo polovina nas redovno pere zube. O ovom problemu, ali i ispravnoj higijeni zuba za koju vas neće "odrati" u apoteci, govorio je stomatolog dr Igor Ristić, specijalista stomatološke protetike u Jutarnjem programu K1.

"Svakodnevno vidimo da je tako, nadam se i mislim da se menja, startna osnova nam je dosta loša. Kako naš osmeh izgleda, malo daje nade da će se nešto promeniti", rekao je on.

Redovno pranje zuba bi, za Srbiju, bilo jednom ujutru i jednom uveče. Preporučuje se posle svakog obroka, ali doktor kaže da to nije realno. Dodatno su situaciju iskomplikovala pogrešna verovanja da je "isto" oprati zube i uraditi nešto drugo.

Četkica za zube, Pranje zuba
foto: Profimedia

"Bilo je marketinških kampanja, pa kao žvaka je isto što i pranje zuba, a to nikako nije isto. Preporuka mora biti ujutru i uveče, za početak je to dosta", rekao je on.

Tržište je preplavljeno proizvodima, od jeftinih do skupih, električnih četkica, konca, "vodenih" čačkalica, da li je potrebno dati velike pare za takve stvari?

"Četkica je kraljica, nju ništa ne može da zameni. Konac za zube je sledeći po važnosti, i onda dolazi aparat koji pod pritiskom ispušta mlaz vode. Bitno je da pacijenti znaju da plak lepljiva supstanca, a on uzrokuje karijes. Njega samo fizički možete da uklonite", rekao je on.

"Dobra četkica je ona koja se menja na mesec, dva, kakva god da je. Ona će mehanički uklanjati plak. Neka tvrdoća bude srednja, a stomatolog neka posavetuje da li je potreban neki drugi stepen tvrdoće. Električne četkice su jako skupe, ali brže rade od obične, prave razliku, higijena jeste efikasnija i to su istraživanja dokazala", rekao je on.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.