OCA MU UBILE USTAŠE, U NOVČANIKU ČUVAO 3 FOTOGRAFIJE, OPTUŽEN ZA STRAŠNE ZLOČINE: O sudbini Mladića danas odlučuju!
Ratko Mladić, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI PRESUDA?

OCA MU UBILE USTAŠE, U NOVČANIKU ČUVAO 3 FOTOGRAFIJE, OPTUŽEN ZA STRAŠNE ZLOČINE: O sudbini Mladića danas odlučuju!

Pred samo Ratkovo rođenje majka i otac su mu oboleli od tifusa, a i sam Ratko bio je teško bolestan

Objavljeno: 11:46h

Danas za 15 časova zakazana je presuda Ratku Mladiću putem video-linka. Izricanju presude prisustvovaće i njegov sin Darko Mladić, dok advokati neće prisustvovati presudi.

Jedino će Peta-Luiz Bagot advokat iz pravnog tima braniti Mladićeva prava ukoliko bude potrebe za tim.

Ratko Mladić
foto: EPA-EFE/TOUSSAINT KLUITERS / POOL

Biografija Ratka Mladića

Ratko Mladić je rođen 12. marta 1942. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, koje se u to vreme nalazilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koju su stvorile okupacione vlasti na teritoriji Kraljevine Jugoslavije.

Pred samo Ratkovo rođenje majka i otac su mu oboleli od tifusa, a i sam Ratko bio je teško bolestan. Izlečio se i preživeo zahvaljujući italijanskim vojnicima.

Ratkov otac Neđo Mladić (1909-1945.) bio je komandant partizanskog odreda, i poginuo je u borbi sa ustašama 1945. godine.

Završio je srednju Vojnoindustrijsku školu u Zemunu. 1961. pridružuju se Jugoslovenskoj narodnoj armiji nakon konkursa na Vojnoj akademiji.

Ratko Mladić
foto: EPA/Stringer

12. februara 1964. postao je član saveza komunista Jugoslavije, vojnu zakletvu potpisao je 1965. i nakon toga stupa u aktivnu vojnu službu.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenci progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, zbog uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, u periodu od 1992. do 1995.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest bosanskih opština.

Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen krivice po toj tački optužnice.

Privođenje

Mladić je 26. maja 2011. godine u poslepodnevnim satima priveden na saslušanje pred sudiju Odeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine, ali je ono prekinuto zbog Mladićevog teškog psihofizičkog stanja, izjavio je njegov advokat Miloš Šaljić.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je tada da će saslušanje Mladića biti nastavljeno, ali nije želeo da govori o razlozima prekida prvog saslušanja.

Porodice žrtava, Haški tribunal i Evropska unija su pozdravili hapšenje kao dugo očekivanu pravdu, a tadašnji predsednik Boris Tadić je rekao da je Srbija skinula ljagu sa svoga imena.

"Obaveštavam vas da je danas u jutarnjim satima uhapšen Ratko Mladić", rekao je Tadić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Milorad Komadić

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da su Mladića uhapsili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i Službe za otkrivanje ratnih zločina u selu Lazarevo kod Zrenjanina, gde se krio u kući rođaka i da nije pružao otpor.

Mediji su pisali da je uhapšen kao Milorad Komadić, ali je Dačić tada rekao da Mladić nije koristio drugi identitet i da je imao svoju ličnu kartu koja je bila istekla.

Mediji su danima pisali o lažnom identitetu generala, pa su se sporadično pojavljivale i teorije da je ime Milorad Komadić zapravo ime koje je nastalo korišćenjem istih slova koja se nalaze u njegovom pravom imenu i prezimenu. Kako je navedeno, tadašnji ministar unutrašnjih poslova je negirao informacije o lažnom identitetu, ali interesovanje javnosti nije prestalo.

Pokazao je ličnu kartu na ime Ratko Mladić, ali je ovom dokumentu odavno istekla važnost. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne ćerke Ane. Pogledao je fotografiju, pre nego što ju je predao policiji. Uz to, i 1.500 dinara. I nekoliko novčanica u dolarima. Poželeo je da novac ostavi Branislavu, svom domaćinu, rekao je izvor Novosti.

Ratko Mladić
foto: EPA-EFE/ PETER DEJONG / POOL

Haški tribunal je 22. novembra 2017. godine Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog, kako stoji u presudi, genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Lažna smrt

Podsetimo, i 2020. godine pojavila se lažna vest o smrti Ratka Mladića. Vrlo brzo je otkriveno o čemu je reč, a za širenje dezinformacija optužen je italijanski novinar koji je vest o navodnoj smrti podelio na Tviteru.

Nekadašnji komadant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić na vest o svojoj navodnoj smrti reagovao je šaljivo.

"Živ sam, majke mi", rekao je Ratko Mladić svom sinu u telefonskom razgovoru, nakon što je prekinuo posetu advokata u pritvorskoj jedinici da bi se javio porodici i demantovao netačne informacije.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić izjavio je da očekuje oslobađajuću presudu.

"Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja", rekao je Darko Mladić za Tanjug.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.