MLADIĆEV SIN: Očekujem oslobađajuću presudu
Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na najstrožu kaznu, Foto: Profimedia/Printscreen

OGLASIO SE

MLADIĆEV SIN: Očekujem oslobađajuću presudu

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na najstrožu kaznu

Objavljeno: 12:54h

Darko Mladić, sin nekadašnjeg glavnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će svojom odlukom osloboditi od optužbi njegovog oca.

"Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja", rekao je Darko Mladić za Tanjug.

Po svim tim osnovima, kako dodaje, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo i da očekuje da se to uvaži i da general sutra bude oslobođen.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na najstrožu kaznu - doživotni zatvor, a Žalbeno veće sutra treba da objavi svoju presudu.

Žalbeno veće, prema rečima sina Ratka Mladića, donosi drugostepenu odluku prema svom viđenju, a bilo je, podseća, do sada razlicitih scenarija - od totalnih obrta, poništenja, do srednjih rešenja, i vraćanja na ponovno suđenje.

Darko Mladić danas putuje u Hag, a izricanje presude sutra će pratiti uživo iz posebne prostroije.

"Sutra će moj otac biti u sudnici i pored njega će biti pravna savetnica Peta Luis Bagot. S tim predlogom odbrane se složio general i čak je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje", napomenuo je Darko Mladić.

Nakon toga će se sresti sa ocem na sat vremena.

"Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da se vidimo uživo i da popričamo zbog ograničneja oko virusa korona. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres kojem je izložen neće biti previše za njega", naveo je sin generala Mladića.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odlku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.