U NAREDNA 3 DANA SE KLONITE SUNCA: Visok stepen UV zračenja u Srbiji!
Visok stepen UV zračenja, Foto: Beta / Dragan Gojić

OPREZ

U NAREDNA 3 DANA SE KLONITE SUNCA: Visok stepen UV zračenja u Srbiji!

Sutra će očekivana biometeorološka situacija izazivati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih

Objavljeno:

Toplo vreme koje nam se smeši početkom ove nedelje ima i svoje loše strane - UV indeks je sve "crveniji" i "crveniji".

Danas se očekuje visok UV indeks na severu Srbije. Od Palića do Beograda, Smederevske Palanke, Loznice i Valjeva, pa čak i Negotina. Vrlo visok UV indeks biće u Banatskom Karlovcu, Vršcu i Velikom Gradištu.

Nešto niži UV indeks biće u Ćupriji i Kruševcu, dok će umerneo zračenje biti na jugu zemlje. Dakle - Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština, Vranje, ali i u centralnim delovima - od Požege preko Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, pa i Kraljeva.

Sutra se već očekuje znatno gora situacija - svi delovi naše zemlje biže "narandžasti" (visok UV indeks) i "crveni" (vrlo visok). Dakle, potreban je poseban oprez gdegod da se nalazite, međutim, najjači indeks (8) očekuje se u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Slična situacija biće i prekosutra, s tim što će najveće zračenje (8) biti ponovo u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini.

Osim visokog UV indeksa danas i sutra očekuje se i ne baš dobra bioprognoza.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

Danas će biti relativno nepovoljni uticaj vremenskih prilika na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i srčanim tegobama. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Povećana pažnja u saobraćaju je preporuka svim učesnicima.

Sutra će očekivana biometeorološka situacija izazivati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i respiratornim bolesnicima. Bolovi u mišićima i nesanica su mogući kao meteoropatske reakcije.

Promena vremena u Beogradu i Novom Sadu očekuje se u četvrtak, dok će u Nišu do kraja nedelje biti svakodnevno nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Mere zaštite

- Izbegavajte direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 časova

- Koristite preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. (Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi).

- Nosite kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom).

- Nosite naočare za sunce sa 100% UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

- Redovno proveravajte kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.