KADA JE NAJBOLJE OTIĆI U GRČKU? Meteorolog Čubrilo savetovao KOJI PERIOD ĆE BITI NAJPOVOLJNIJI ZA KUPANJE
Grčka, Foto: Profimedia

PLANIRATE LETOVANJE?

KADA JE NAJBOLJE OTIĆI U GRČKU? Meteorolog Čubrilo savetovao KOJI PERIOD ĆE BITI NAJPOVOLJNIJI ZA KUPANJE

Za desetak dana možemo očekivati leto onakvo kakvo priželjkujemo, sa visokim temperaturama i stabilizacijom vremena.

Objavljeno: 14:39h

Završio se maj koji je bio izuzetno nestabilan kada su u pitanju vremenske prilike. Često čujemo "kakvo je ovo vreme?", kao i "maj nije kao što je nekada bio". Vreme nam je u potpunosti poremetio osećaj za godišnje doba, ali i za oblačenje. Prvi je jun, bliži se leto, ali ga nema ni na vidiku. Profesor geografije i meteorolog Marko Čubrilo obradovao nas je informacijom da uskoro možemo očekivati sunčane dane.

"Maj ove godine je bio specifičan jer je bio hladniji od proseka. Inače je vrlo kišovit mesec u nekom stogodišnjem proseku i to ne treba da nas iznenađuje. Uostalom ne kaže se za džabe majske kiše, one su jako bitne i vredne za poljoprivredu. Ali ovaj maj jeste bio hladniji od proseka i to je nešto što se u kombinaciji sa kišom nama učinio ovakohladnim", objasnio je meteorolog.

Za desetak dana možemo očekivati leto onakvo kakvo priželjkujemo, sa tim visokim temperaturama i sa stabilizacijom vremena, najavio je Čubrilo.

"Polako ulazimo u topliji period, čekaćemo još neko vreme na prave letnje temperature. Još danas će biti čestih pljuskova, pogotovo južno od Save i Dunava, taj deo države će imati i više oblaka, tu će zbog toga biti i hladnije, a onda, kako se vikend bude bližio, sve više sunca, manje oblaka. Za vikend temperatura dolazi do oko 28 - 29 stepeni, što su neke prosečne vrednosti za ovaj deo godine. Sam jun mesec i dalje će biti promenljiv, ali ne u toj meri kao što je bio maj i naravno, ne tako hladan. Do 10. juna će biti sasvim prijatno, temperature do 28 stepeni, možda i do 30, ponegde na jugu naše države. Najstabilnije vreme, duži period sunčanog i toplog vremena, neće biti pre druge polovine juna. Imaćemo još nestabilnog vremena u junu, ali posle 15. juna ulazimo u pravi, rani, letnji period", rekao je on.

One koji planiraju letovanje u Grčkoj, Čubrilo je savetovao koji je to period vremenski najpovoljniji, kako bi što bolje iskoristili primorje.

"Najtopliji period leta će biti druga polovina jula. Što se tiče Grčke, tamo neće biti problema sa obilnim kišama, bar ne u julu i avgustu. Ko bi išao na kraju leta u septembru, tu postoji rizik od ružnijeg vremena, ali sredina leta bi za Grčku trebalo da bude veoma sigurna što se tiče letovanja", istakao je Čubrilo.

Uzdamo se u reči meteorologa da više neće biti velikih temperaturnih oscilacija, kao i da letnji period neće biti ni nalik maju, već stabilniji i dosta topliji. A ljubitelji pravog leta će još malo morati da sačekaju prave tropske temperature.

Bonus video:

03:14

Sale Tropiko ispričao za Espreso šta mu je u Zvezdama Granda najstresnije

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.