AKO SE SPREMATE ZA LETOVANJE U GRČKOJ OVO SU NOVA PRAVILA: Za nepoštovanje kazna i do 5.000 evra!
Ilustracija, Foto: Profimedia

grci kažnjavaju

AKO SE SPREMATE ZA LETOVANJE U GRČKOJ OVO SU NOVA PRAVILA: Za nepoštovanje kazna i do 5.000 evra!

I turisti i domaćini očekuju popuštanje mera najavljeno za početak juna

Objavljeno:

Pre petnaest dana Grčka je otvorila svoju granicu sa Severnom Makedonijom i od tada su krenule organizovane turističke ture ili pojedinačna putovanja u tu zemlju.

Na graničnom prelazu Evzoni nema gužve, vozila se u oba putna pravca zadržavaju desetak minuta, a kako su rekli u Graničnoj policiji intenzitet saobraćaja se povećava iz dana u dan, ali najveće gužve ipak očekuju od sredine idućeg meseca.

Da bi ušli u Grčku naši državljani moraju imati potvrdu o vakcinisanju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata i popunjen PLF obrazac. I na samom graničnom prelazu se nasumično testiraju putnici.

– Ukoliko je pozitivan rezultat, putnik ostaje ovde u karantinu 14 dana, ukoliko to ne ispoštuje plaća kaznu od 5.000 evra. Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može se vratiti i kući – kaže Petru Andreas, granična policija Grčke.

Gužve nema ni u poznatim grčkim letovalištima, ni na plažama, ni na ulicama, ali epidemijske mere se moraju poštovati. Zaštitne maske su obavezne svuda sem na plaži, u sobi ili apartmanu.

– Samo terasa, a na terasi moramo imati alkohol za svaki sto, mora dva metra da imamo” – navodi Atanasijus Kavagidis, ugostitelj iz Paralije.

Grčka
foto: Profimedia

– Što se tiče mera ovde poštujemo ih tako što sa maskama uđemo u radnju i prođemo kroz hotel do svoje sobe, a što se tiče restorana uglavnom na terasama na otvorenom nismo koristili maske” – ističe Vladimir Rilak iz Kruševca.

– Iako su roditelji vakcinisani, obavezan je pi-si-ar za decu, a ta cifra je jedan dobar aranžman za celu porodicu” – dodaje turistkinja iz Srbije.

I turisti i domaćini očekuju popuštanje mera najavljeno za početak juna.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.