VLADA SRBIJE ODLUČILA: U 2021/2022. godini na bužetu oko 30.000 studenata i postidiplomaca!
Indeks, Foto: Zorana Jevtić

rečeno je

VLADA SRBIJE ODLUČILA: U 2021/2022. godini na bužetu oko 30.000 studenata i postidiplomaca!

Od tog broja 507 studenata upisuje se po afirmativnim merama - studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu

Objavljeno:

Vlada Srbije odlučila je da u akademskoj 2021/22. godini na budžetu budu 29.424 studenta na osnovnim akademskim, strukovnim, master i doktorskim studijama.

"Iz budžeta će ove godine biti finansirano studiranje skoro 30.000 studenata i postdiplomaca. Veliki je broj akreditovanih studijskih programa, a od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Naglasio da ulaganje u znanje mladih generacija daje rezultate koji su važni, ne samo za živote mladih ljudi, već i za napredak zemlje i njen brži razvoj, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok je broj studenata koji će upisati prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija 4.612.

Od tog broja 507 studenata upisuje se po afirmativnim merama - studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Kragujevcu 2.682 studenta, Univerzitet u Nišu 3.299 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 studenata i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata.

Na master studije na budžetu biće upisano 5.953 studenta, a na doktorske studije 776.

S obzirom da se odlukom Vlade Srbije utvrđuje samo broj studenata koji se finansiraju iz budžeta broj samofinansirajućih studenata koji se mogu upisati u prvu godinu biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis, navodi se u saopštenju.

Vlada Vojvodine, inače, odlučuje o broju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu.

Bonus video:

01:32

Upis na fakultete, ovo su najtraženiji smerovi

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.