STATISTIKA POKAZUJE: Više od 50 odsto obolelih od multiple skleroze leči se preko RFZO!
Dečak u invalidskim kolicima, Foto: Profimedia

Brojke

STATISTIKA POKAZUJE: Više od 50 odsto obolelih od multiple skleroze leči se preko RFZO!

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, širom sveta se obeležava u nedelju, 30. maja

Objavljeno:

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 9.000 pacijenata obolelih od multiple skleroze, hronične bolesti koja zahvata centralni nervni sistem a Republički fond za zdravstveno osiguranje samo u 2021. finansira terapiju za više od 50 odsto obolelih, rekla je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, širom sveta se obeležava u nedelju, 30. maja zbog čega je cela nedelja posvećena toj bolesti i značaju jačanja svesti o njenom postojanju, istakla je za Tanjug Radojević Škodrić.

Ona je ukazala na to da trenutno u Srbiji postoje dve vrste terapija za obolelele od MS, a to su standardna terapija umerene efikasnosti i inovativna terapija, koja je prema njenim rečima, jedna od najskupljih u svetu.

Škodrić podseća da je standardna terapija uvedena o trošku države još 2004. godine, ali za mali broj pacijenata, te da je 2020. godine uveden maksimalni broj pacijenata za tu terapiju o trošku države.

"Pacijenata kojima je potrebno lečenje lekovima umerene efikasnosti - interferon ima oko 3.000. Trenutno je o trošku RFZO odobrena terapija za oko 1.700 pacijenata. U ovoj godini će RFZO odobriti lečenje za svih 3.000 pacijenata kojima je ova terapija potrebna" objašnjava ona.

Škodrić dodaje da, kada je reč o terapiji inovativnim lekovima, ona je u ovom trenutku u Srbiji odobrena za oko 900 pacijenata, a procenjuje se da u našoj zemlji ima oko 2.500 pacijenata kojima je potrebna ta vrsta terapije .

"Finansiranje te terapije predstavlja izazov ne samo našoj zemlji, već i svim bogatim zemljama, te je to jedan veliki uspeh. Mi smo prošle godine zahvaljujući najvećem budžetu za inovativne lekove koji je donet na inicijativu predsednika Srbije, uspeli da uvedemo za oko 900 pacijenata tu terapiju, a ove godine planiramo maksimalno da povećamo broj pacijenata koji ce je dobiti na teret drzave" naglasila je Sskodrić.

Ona objašnjava da postoji oblik MS, tzv. sekundarni progresivni, za koji do početka ove godine nije uopšte postojala terapija.

"Početkom godine registrovan je lek i za taj oblik i mi razmatramo da se i on finansira iz budžeta. Centralna komisija za lekove će u naredna dva meseca doneti odluku da li će ga staviti na listu pa da i on bude dostupan pacijentima besplatno", poručila je direktorka RFZO.

Radojević Škodrić je istakla da oboleli od MS nemaju samo fizičke nedostatke, već i velike psihološke probleme.

"Zbog toga je jako važno da pored njihovih porodica i prijatelja, i celo društvo pruži ogromnu podršku, razumevanje i solidarnost u borbi koja nije samo njihova već i naša zajednička", zaključila je ona.

Bonus video:

01:14

LJILJAN ĐAKOVIĆ O KRONOVOJ BOLESTI: Sve više dece oboljeva od ove bolesti - OVO su simptomi

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.