I DALJE IMAM JEDAN KUTAK U SRCU ZA NJEGA! Pitali smo Beograđane šta misle o Titu, NISU GA ZABORAVILI! (VIDEO)
Beograđani o Titu, Foto: Profimedia, Espreso

espreso anketa

I DALJE IMAM JEDAN KUTAK U SRCU ZA NJEGA! Pitali smo Beograđane šta misle o Titu, NISU GA ZABORAVILI! (VIDEO)

Neki od prisutnih imali su čast da upoznaju Tita i sa radošću se prisećaju tih dana

Objavljeno:

Danas je u Kući cveća obeležen Titov rođendan, nekada se slavio kao Dan mladosti. Prisustvovali su stariji i mladi. Simbolično su postavili cveće na Titov grob, a i na Jovankin, u znak poštovanja.

Ekipa Espreso portala izašla je na ulice Beograd kako bismo čuli i mišljenje onih koji zbog posla ili drugih obaveza nisu dolazili u Kuću cveća. Pitali smo sugrađane da li znaju da je na današnji dan rođen Tito i da se u Jugoslaviji obeležavao kao Dan mladosti, kao i šta misle o Titu.

Ovo su najzanimljivi odgovori koje smo dobili, pogledajte video ispod:

03:19

I DALJE IMAM JEDAN KUTAK U SRCU ZA NJEGA! Pitali smo Beograđane šta misle o Titu, NISU GA ZABORAVILI!

Starija gospođa obradovala se pitanju

-Kako ne znam, o Titu mislim sve najlepše!

Gospodin se potrudio da nam da što precizniji odgovor.

- Da, da. Znam. Pa mislim da je to bio jedan period koji je beležio nešto što je bilo pozitivno, kako u društvu. tako i u međunarodnoj politici. Tada je jednostavno bilo tako, bili smo u socijalističkoj Jugoslaviji, koja je imala svoje karakteristike pozitivne, ali je bilo i onih negativnih.

Od svih ispitanika dobili smo samo jedan odgovor koji se nije poklopio sa ostalima. Iskustvo gospodina je drugačije.

- Znam, ja sam iz tog vremena. O Titu nemam neko mišljenje, verovatno je u pitanju zaborav. Omladina tada i nije imala neka prava, danas ih ima.

Gospođa se sa osmehom prisetila svoje mladosti i onoga što je sa sobom nosio duh Titovog vremena.

- Slavio se današnji dan, uobičajeno je svake godine. Samo nisam registrovala da je danas 25. maj. Teško je biti general posle bitke, ali uprkos svim novim saznanjima kasnije, ja i dalje imam jedan kutak u svom srcu za njega.

Izdvojili smo i dve priče o Titu iz Kuće cveća. Neki od prisutnih imali su čast da upoznaju Tita i sa radošću se prisećaju tih dana.

- Ova slika rađena je od kuvane zobene slame, lepljeno na crvenom platnu i skalpelima sečeno iz profila. Rađeno je pre 35 godina, priseća se Ilić Momčilo diveći se sopstvenom radu.

Josip Broz Tito, Sećanje na Tita
foto: Emilija Jovanović

On nam je ispričao i kako se živelo dok je Tito bio živ.

- Ima 81 godinu i svake godine dolazi u Beograd na ovaj dan. U 4.20 je krenuo iz Požege, prvim autobusom kako bi stigao na vreme da položi venac. Titovo vreme je jedno od najlepših vremena, ne samo za mene, već za sve poštene građane. Najpametniji, najmudriji, najsposobniji čovek koji ikada živeo. Njemu je 179 država bilo na sahrani.

U Titovo vreme zemlja je bila gola kao pucaljka posle Drugog svetskog rata, ali smo pravili radne akcije i izgraživali, mučili se jedno vreme, ali smo stali na noge. Plata na vreme, penzija na vreme, fabrike pune radnika, džepovi puni para, nismo kupovali lekove, nismo plaćali ništa. Bili smo zdravi. Išli smo na odmore, na more, svuda. Decu školovali, kuće gradili. Bili je blagostanje.

-Sada su uništili sve živo i krivicu svaljuju na Tita. Nije tačno!

-Razgovarao sam sa strancima, pitao ih zašto dolaze u Beograd, kažu "bilo bi nam žao da odemo na onaj svet, a da ne znamo gde je sahranjen najmudriji predsednik na zemaljskoj kugli.

Josip Broz Tito, Sećanje na Tita
foto: Emilija Jovanović

Vođa Yu pokreta "Tito Srbija" Nenad Beloš iz Pančeva, učesnik je omladinskih radnih akcija. Kada je Tito preminuo bio je u prvoj delegaciji koja mu je odala počast, tada je imao 24 godine.

Josip Broz Tito, Sećanje na Tita
foto: Emilija Jovanović

- U Titovo vreme bili smo mnogo bezbrižniji, drugačije se gledalo na neke stvari. Sada je sve materijalizovano i društvo se otuđilo. Ja sam imao bezbrižno detinjstvo, mladost, prijatelje u celoj Jugoslaviji. Srednja klasa je bila dominantna u društvu, nismo se delili na bogate i siromašne.

-Titovka koju nosim za mene predstavlja simbol bratstva i jedinstva, zaključio je Beloš.

(Espreso / T. D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.