NAJLEPŠA VEST KOJU ĆETE ČUTI DANAS: Obezbeđen novac koji je nedostajao za lečenje malog Gavrila! (FOTO)
Sredstva će biti na raspolaganju porodici odmah, Foto: Facebook/Za Gavrilovu pobedu

oglasilo se ministarstvo zdravlja

NAJLEPŠA VEST KOJU ĆETE ČUTI DANAS: Obezbeđen novac koji je nedostajao za lečenje malog Gavrila! (FOTO)

Sredstva će biti na raspolaganju porodici odmah

Objavljeno: 12:19h

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su nakon jutrošnjeg razgovora predsednika Republike Srbije sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, obezbeđena nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Sredstva će biti na raspolaganju porodici odmah, kako bi se maloletni Gavrilo Đurđević što pre uputio na lečenje.

Umiljat i predivan dečak Gavrilo Đurđević iz Kragujevca nema ni 6 meseci, a već se bori sa opakom bolešću - spinalnom mišićnom atrofijom tip 1.

Gavrilo Đurđević
foto: Privatna arhiva

Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Ne može da drži glavicu, sedi i puzi.

Gavrilo Đurđević
foto: Privatna arhiva

Prva tri meseca se lepo razvijao i napredovao. Međutim, roditelji su primetili da prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše, posle čega je utvrđeno da boluje od ove retke i teške bolesti.

Gavrilo Đurđević
foto: Printscreen Tviter

Gavrilo je sa pet meseci starosti primio prvu terapiju (Spinraza) koja je dostupna u Srbiji.

Na sreću, odnedavno postoji odobrena genska terapija (Zolgensma) koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću. Gavrilo je jedan od njih!

Gavrilo Đurđević, Nevena Đurđević
foto: Facebook/Za Gavrilovu pobedu

Dečakovi mama i tata osmislili su kreativan način pomoću kojeg će se lakše izboriti sa ovim i te kako teškim i bolnim periodom za njih - pisaće Dnevnik Gavrila Đurđevića.

- Dragi dnevniče, da se bolje upoznamo, ja se zovem Gavrilo i uskoro ću da napunim 6 meseci. Primetio sam da se oko mene nešto čudno dešava, još uvek ne znam šta. Znam samo da je tata rekao mami da ne plače i da će sve biti dobro. Čim nešto više saznam, odmah ću ti pisati. Ćao - prva je stranica zapisana u Gavrilovom dnevniku 4. marta, a koju su roditelji podelili na Instragram profilu "Za Gavrilovu pobedu".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.