SELAKOVIĆ OBJASNIO SVE O SLUČAJU AMBASADORA U POLJSKOJ: Sad se zna šta se sve desilo
Šef diplomatije Nikola Selaković, Foto: Kurir TV

OGLASIO SE ŠEF DIPLOMATIJE

SELAKOVIĆ OBJASNIO SVE O SLUČAJU AMBASADORA U POLJSKOJ: Sad se zna šta se sve desilo

Danas je trebalo da budem u Poljskoj, dogovarali smo ozbiljnu posetu, ali dan uoči toga zvaničnici su počeli da otkazuju sastanke kad smo saznali da je glavni razlog naš ambasador, rekao je sinoć Selaković

Objavljeno:

Šef diplomatije Nikola Selaković izjavio je sinoć da će Vlada Srbije uskoro razmatrati odluku o smeni ambasadora Nikole Zurovca koji je hitno iz Varšave pozvan na konsultacije zbog peticije u vezi s kojom se nije konsultovao sa Ministarstvom.

- Danas je trebalo da budem u Poljskoj, dogovarali smo ozbiljnu posetu, ali dan uoči toga zvaničnici su počeli da otkazuju sastanke kad smo saznali da je glavni razlog naš ambasador, rekao je sinoć Selaković i naglasio da se svugde u svetu to što učini ambasador smatra kao čin iza kojeg stoji država.

Ministar kaže da je njegov potez da ambasador bude pozvan na konsultacije, a da o smeni odlučuje vlada. On je naglasio da odluka koju je doneo nema veze sa sadržajem peticije i bila bi u svakom slučaju ista, jer se, kaže, ambasador nije konsultovao, "a u diplomatiji svaka reč obavezuje".

Dodao je da je ambasador trebalo između ostalog i da zna kakav je stav naroda Poljske o LGBT pitanjima.

Poseta Varšavi, kako je naveo, nije otkazana već je odložena i već je od poljskih kolega dobio nove datume.

- Poljska je za nas izuzetno važna, rekao je Selaković za Kurir TV i dodao da je to zemlja čija je ekonomija na šestom mestu u Evropi, čiji je glas bitan za Srbiju i u Unesku i kada brani svetinje na KiM ...

Selaković je izvinjenje zbog bomardovanja češkog predsednika Miloša Zemana ocenio kao hrabar potez "na koji nijedan pripadnik srpskog roda nije mogao da ostane ravnodušan".

- Izvinjenje ima više dimenzija, doživeli smo to kao jednu vrstu zakasnele pravde i to je učinio predsednik Češke koji je u vreme agresije bio predsednik vlade. To je priznanje i našoj današnjoh politici, ogromno priznanje Vučiću. Sa druge strane, Zeman je ukazao na tradicionalno prijateljstvo dva naroda, rekao je Selaković.

Dodao je da je to i emotivan trenutak, istorijski dan i pokazatelj koliko je danas Srbija jaka, ali i da Zeman nije samo jak na rečima već i na delu.

Selaković je ocenio da je samit Brdo-Brioni pokazao da se Priština prvi put kao krivac i remetilački faktor može identifikovati.

- Pokušavali su da nas prikažu kao remetilački faktor oni koji su menjali naše granice, koji su na nas gledali kao na volove, a na sebe kao na bogove, rekao je Selaković citirajući latinsku poslovicu.

Ministar je rekao i da ne želi da komentariše ideje iz Prištine da se dokumentuju zločini koje su Srbi počinili i naglasio da oni time pokazuju koliko im nije stalo do dijaloga.

Na pitanje o zahtevima opštinskih odbora SNS za smenu Nebojše Stefanovića, Selaković je rekao da su odbori u saopštenju naveli šta misle, da je on učestvovao u radu odbora na Vračaru i da očekuju sednicu Glavnog odbora.

- Sve ostalo će raspravljati naši stranački oragani, rekao je ministar.

Upitan da komentariše ujedinjenje SNS i Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića, Selaković je rekao da to pokazuje koliko je velika ideja i vizionarstvo predsednika Aleksandra Vučića.

- Potvrda toga je i epilog samita Brdo-Brioni i izjava Stoltenberga, epilog toga je i fantastični susreti i izvanredna pseta Českoj i sve ono, ali i eplog su autoputevi, bolnice, škole, muzeji, Hram Svetog Save, zaključio je Selaković.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.