REZULTATI IZBORA SU DOBRI ZA SRBE, INCIDENT U BOROVU JE IMAO POLITIČKU POZADINU! Srđan Jeremić za Espreso
Srđan Jeremić, Foto: Privatna arhiva

nakon prvog kruga glasanja

REZULTATI IZBORA SU DOBRI ZA SRBE, INCIDENT U BOROVU JE IMAO POLITIČKU POZADINU! Srđan Jeremić za Espreso

- Rezultati za Srbe na istoku Republike Hrvatske su veoma dobri, tvrdi Srđan Jeremić, kandidat za zamenika župana Vukovarsko-sremske županije

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Lokalni izbori u Hrvatskoj su nam doneli mnoge prilično neočekivane rezultate, a svima u Srbiji je, naravno, bilo bitno kako će na njima proći predstavnici Srba u ovoj susednoj državi.

O incidentima u Borovu uoči izbora, rezultatima Srba na istoku Republike Hrvatske, ali i o prvom krugu glasanja i vođstvu ekstremne desnice na čelu sa Ivanom Penavom u Hrvatskoj, pričali smo sa kandidatom za zamenika župana Vukovarsko-sremske županije iz SDSS, Srđanom Jeremićem.

Da li je incident za Uskrs imao političku pozadinu, odnosno da li je pomogao desničarskim snagama da zabeleže bolji rezultat na izborima?

- Sigurno je da je incident u Borovu na Uskršnje jutro imao političku pozadinu jer su svi predstavnici Srba na istoku Republike Hrvatske mnogo ranije najavili da očekuju intenziviranje verbalnih i neverbalnih napada na Srbe koji žive u Vukovaru i njegovoj okolini jer je to u interesu desnih snaga koje na taj način žele homogenizirati pripadnike većinskog naroda. Činjenica je da određene političke grupacije najveći deo svojih programa baziraju na pričama iz 90-tih u kojima prikazuju Srbe kao krivce za sve što se dešavalo u tom vremenu provlačeći tezu o opasnosti od Srba i danas - trideset godina od završetka ratnih sukoba na ovim prostorima.

Kakvi su ovi rezultati za Srbe na istoku Slavonije?

- Rezultati za Srbe na istoku Republike Hrvatske su veoma dobri. Zadržali smo pozicije zamenika župana u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji kao i vlast u svim onim opštinama gde smo je imali i pre 4 godina. Dodatno smo dobili zamenike gradonačelnika Vukovara i Belog Manastira iz reda SDSS-a što je veoma značajno. Takođe, možemo biti zadovoljni i sa brojem osvojenih članova predstavničkih tela u županiji Vukovarsko-sremskoj, svim gradovima i opštinama u kojima u većoj ili manjoj meri žive naši sunarodnjaci.

Srđan Jeremić
foto: Privatna arhiva

Šta ćete savetovati Srbima za drugi krug glasanja?

- Za drugi krug glasanja za pripadnike Srba veoma je važno da ne budu izabrani predstavnici radikalne desnice jer su to ljudi koji ne prihvaćaju i ne primenjuju zakonske odredbe Republike Hrvatske kojima se regulišu prava pripadnika nacionalnih manjina.

Očekujete li da će glasovi SDP i Sabe ipak otići HDZ-u u nedelju?

- Odluka je na svakom pojedincu, ali treba razmisliti sa kim je prošlost pokazala da se može sarađivati i nešto uraditi, a s kim to nije moguće. Teško mi je reći koliko će glasovi Sabe i SDP-a otići HDZ-u na ponovljenim izborima. Postavlja se pitanje koliko će ti glasači uopšte biti zainteresovani izađi na ponovljene izbore. Pretpostavljam da će ipak većina onih koji izađu na glasanje svoj glas dati umerenijoj opciji od dve ponuđene.

Kako ocenjujete rezultate srpskih stranaka u Vukovaru?

Što se tiče rezultata srpskih stranaka u Vukovaru, treba reći da su na ovim izborima postojale dve srpske stranke i jedna nezavisna lista koja je okupljala Srbe. Ta nezavisna lista na čelu sa Draganom Crnogorcem nije uspela dobiti ni jedan mandat u gradskom veću grada Vukovara, ali je odmogla SDSS-u da uzme jedan mandat više. Osim SDSS-a, koji je dobio zamenika gradonačelnika i dva većnika u gradskom veću, cenzus je prešla i stranka dosadašnjeg zamenika gradonačelnika iz reda srpske zajednice Srđana Milakovića osvojivši jedan mandat. Još jednom se pokazalo da Srbima u Republici Hrvatskoj treba samo jedna politička opcija, a da je sve drugo rasipanje glasova naših sunarodnjaka i slabljenje pozicije srpskih predstavnika na svim nivoima.

Najveća vest na ovim izborima je ipak uspeh levo-zelene koalicije u Zagrebu. Šta se to desilo i da li je politički establišment u Hrvatskoj zabrinut?

Što se tiče Zagreba, zbog poprilično autokratskog vođenja grada, a onda i nesnalaženja nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb, pozicija tadašnjeg (sada pokojnog) gradonačelnika Milana Bandića bila je veoma uzdrmana. Velike stranke nisu uspele nametnuti u Zagrebu nekog prepoznatljivog lidera dok je to uspelo levo-zelenoj koaliciji koja je bila glasna, ali i jasna u artikulisanju problema i potreba grada Zagreba. Vreme pred nama će pokazati koliko je ova politička garnitura sposobna da ono o čemu govori realizuje u praksi. Od toga će zavisiti i njihova politička budućnost.

Bonus video:

03:30

HRVATSKA POKUŠAVA DA BLOKIRA PUT SRBIJE KA EU: Naša zemlja na pravom putu vraćanja svoga ugleda! Milanovićeva izjava nema osnova


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.