PAMTIMO UBIJENE ŽENE: Akcija protiv NASILJA u centru Beograda (FOTO)
Akcija protiv nasilja, Foto: Espreso

PORUKA

PAMTIMO UBIJENE ŽENE: Akcija protiv NASILJA u centru Beograda (FOTO)

U Srbiji je u proteklih 10 godina, do danas, najmanje 340 žena namerno ubijeno

Objavljeno: 14:27h

Članice Autonomnog ženskog centra i Žene u crnom iz Beograda u saradnji sa organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja organizovale su uličnu akciju, u crnini i ćutanju, 18. maja 2021. od 13h do 14h, na početku Knez Mihajlove ulice (kod nekadašnjeg Ruskog cara), pod imenom „Pamtimo ubijene žene“.

Autonomni ženski centar
foto: Aleksandra Čolić

One su odlučile da danas ne šetaju, nego da samo stoje i drže transparente, iskazujući na taj način svoj stav.

Ima i prolaznika kojima se ova akcija ne sviđa, pa im dobacuju.

Autonomni ženski centar
foto: Aleksandra Čolić

Podsetimo, juče je u Srbiji ubijena sedma žena od strane partnera ili člana porodice u ovoj godini. Osim ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu, zabeleženi su: jedan slučaj u kome je žena ubijena od strane pljačkaša, jedan slučaj u kome su nadležne institucije ustanovile da se radi o prirodnoj smrti, jedan slučaj u kome je žena izvršila samoubistvo (ali nije moguće ustanoviti da li je prethodno trpela nasilje budući da njen identitet nije utvrđen), i jedan slučaj u kome nadležne institucije nisu još uvek utvrdile uzrok smrti. Ovom poraznom statistikom dočekujemo Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

Protest protiv nasilja nad ženama
foto: Espreso

Organizatori su najavili da akcijom u centru Beograda čuvaju sećanje na žrtve koje su ubijene samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati.

Žene, Autonomni ženski centar
foto: Aleksandra Čolić

U Srbiji je u proteklih 10 godina, do danas, najmanje 340 žena namerno ubijeno od strane partnera ili člana porodice, ljudi (ili muškaraca) kojima su verovale i koji su im govorili da ih vole. Više od četvrtine žena pozivalo je u pomoć institucije, ali njihovi životi nisu spašeni.

Protest protiv nasilja nad ženama
foto: Espreso

"U vezi sa tim pozivamo nadležne institucije da bez odlaganja ispitaju sve detalje vezano za ove slučajeve i da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli kako bi se ispitali potencijalni propusti i sankcionisali svi odgovorni koji nisu reagovali ili su neadekvatno reagovali na prijave muškog nasilja prema ženama. Podsećamo da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke", piše u saopštenju organizatora.

Ženski autonomni centar
foto: Aleksandra Čolić

One zahtevaju efikasniji odgovor državnih institucija na femicid i ističu da samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može umanjiti broj ubijenih žena.

Ženski autonomni centar
foto: Aleksandra Čolić

"Srbija se usvajanjem brojnih međunarodnih konvencija obavezala na sprečavanje i suzbijanje nasilja, i politika zaštite žena od nasilja ne sme ostati deklarativna. Reagujmo dok ne bude kasno!", poručuju.

Ženski autonomni centar
foto: Aleksandra Čolić

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Ana Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.