DANAS SE OBELEŽAVA DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA U PORODICI: Ne ćutite, PRIJAVITE nasilje!
Nasilje u porodici, Foto: Profimedia

nasilje u porodici

DANAS SE OBELEŽAVA DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA U PORODICI: Ne ćutite, PRIJAVITE nasilje!

Novi zakon za sprečavanje nasilja u porodici dao je rezulate i nasilnici se, uglavnom, pridržavaju tog zakona odnosno njegove odredbe koja podrazumeva zabranu prilazka

Objavljeno:

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, a od početka godine u Srbiji je, u porodičnom nasilju nastradalo devet žena.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017. godine odlukom Vlade Srbije a povod za pokretanje ove inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine kada je za samo dva dana ubijeno čak sedam žena, objasnila je koordinator Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Važno je pričati na temu nasilja kako bi uticali i povećali svest kod ljudi, a pogotovo žena koje su žrtve nasilja jer je najveća greška žrtava to što ćute za Tanjug je rekla Stanojević.

"Neophodno je da se nasilje prijavi i to je najvažniji savet svim ženama jer većina njih ćuti, preko toga prelaze a neke od njih i negiraju problem", istakla je ona i dodala da to može biti bilo ko iz bliskog okruženja u koga žrtva ima poverenja.

Novi zakon za sprečavanje nasilja u porodici dao je rezulate i nasilnici se, uglavnom, pridržavaju tog zakona odnosno njegove odredbe koja podrazumeva zabranu prilazka.

"Nasilnici najčešće poštuju zabranu prilaska ali samo do trenutka kada ona važi, dešava se da odmah po isteku počnu sa ponovnim maltretiranjem žrtve", rekla je Stanojević.

Ipak, nasilnici koji su rešili da nekog povrede to će i učiniti, bez obzira na zakon i to se najčeshe završava smrtnim ishodom kaže Stanojević i ukazuje na primer koji se nedavno desio kada je nasilnik usmrtio partnerku uprkos zabrani prilaska.

"Nasilnik koji je rešio da se nekome osveti, povredi ili ga ubije ne čita zakone. On je tu odluku doneo sa namerom da je sprovede, a najveći broj takvih ljudi nakon toga izvrši samubistvo", ističe Stanojević.

Prema njenim rečima, zakon uslovno daje rezulate, a obeležavanje ovakvih dana pomaže da podaci o nasilju dođu do svakog pojedinca i da osnaži žene pravovremeno reaguju, prepoznaju nasilnika i na taj način izbegnu teške situacije.

U Srbiji se, za vreme pandemije Korona virusa, nije povećao broj nasilja u porodici u odnosu na prethodnu godinu, za razliku od drugih zemalja u kojima se taj broj drastično povećao.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.