ČOVEK SA NAJBRŽIM MOZGOM NA SVETU ZA ESPRESO: Kamil Muranski je kao SUPERKOMPJUTER, otvorio nam je dušu (VIDEO)
Kamil Muranski, Foto: Privatna arhiva

SVETSKI ŠAMPION U MINESWEEPERU

ČOVEK SA NAJBRŽIM MOZGOM NA SVETU ZA ESPRESO: Kamil Muranski je kao SUPERKOMPJUTER, otvorio nam je dušu (VIDEO)

Nije baš potpuno oduševljen svojom karijerom, iako je mnogim ljudima širom sveta pravi heroj

Objavljeno:

Svi smo nekad u časovima dokolice odigrali po koju partiju Minesweepera, igirce koja je dolazila uz verzije Windowsa od 3.1 pa nadalje.

Neki su ovu igricu zavoleli, neki ne, a neki su se, što se kaže, i "navukli" na nju.

Ima i onih koji su jurili čuvenu "stotku" na Expert nivou, ima i onih koji su uspeli.

Malo po malo, stvorila se i Minesweeper zajednica, sastavljena od najbržih mozgova na svetu, obdarenih i sa brzim prstima, koji su rušili rekorde i pomerali granice ljudskih sposobnosti.

E, najbrži među njima zove se Kamil Muranski i, kao što vidite ovde, više od deceniju je zvanično najbolji "sviperaš" na svetu: otvara sve tri tabele (Beginner, Intermediate i Expert) za 38,65 sekundi - 0,49 na početničkom, 7,03 na srednjem i 31,13 na "stručnom" nivou.

Da bi čovek shvatio koliko je ovo brzo, treba znati da su potrebni meseci i meseci vežbe da bi samo otvorio "Expert" tablu za manje od 100 sekundi.

Pogledajte svetske rekorde Kamila Muranskog:

Gospodin Muranski je bio ljubazan i za Espreso otkrio sve o sebi i Minesweeperu.

Kada ste počeli da igrate Minesweeper?

2006. godine, kad mi je stalno "pucala" internet veza (tih dana se to dešavalo gotovo svakodnevno).

Koliko vam je trebalo da idete ispod čuvenih 100 sekundi na nivou "Expert"?

Verovatno nekoliko meseci, nisam tada snimao partije od početka...

Da li ste mislili da će vaš rekord na Expertu (31,13 sekundi) ikada biti oboren? Kako ste se osećali kad ste videli da je Ze En Ju iz Kine sa 12 godina odigrao 29,43 sekunde?

Znao sam da je moguće, a nekoliko dana posle toga što je kineski dečak tvrdio da je uradio, 50% sam verovao, 50% sam bio sumnjičav. Nedugo posle toga sam našao malo vremena, analizirao sam njegove snimke i fajlove sa statistikama i dokazao sam, van svake sumnje, da je njegov rekord lažan.

Napravili ste pauzu od 4 godine od Minesweepera. Zašto? A šta vas je nateralo da se vratite?

Povukao sam se trajno 2016. godine jer sam završio studije i morao sam da krenem da radim, pa nisam imao ni vremena ni energije da igram. Takođe, u to vreme sam bio vlasnik svetskih rekorda u svim kategorijama, i bilo mi je sve teže da ih poboljšavam, pa mi je bilo i dosadno. U 2021. godini sam igrao 3 puta po oko 1 sat u jednoj nedelji, samo da bih pobedio 1 tablu na "Expertu", tako da nisam se stvarno vratio.

Jeste li ikad osećali da ste zavisni od ove igre?

U danima kad sam bio aktivan igrač, definitivno da. To je bila moja glavna aktivnost celog dana, svakog dana.

Da li se Minesweeper igra kao sport, na takmičenjima? Kako ovo funkcioniše, ima li nekih nagrada?

Da. U danima kad sam bio aktivan, bilo je najmanje po jedan turnir uživo svake godine u Evropi. Obično je bilo nekih manjih nagrada, kao što je kompjuterski miš ili tastatura. Ovo nije sport kojim možete da hranite mase, tako da nikad nisam zaradio bilo kakav novac igrajući ga.

Kažu da je Bil Gejts prvi svetski rekorder u Minesweeperu, nivo "Beginner". Vi držite gotovo sve rekorde već više od decenije. Šta mislite, koji su krajnji dometi, kad je reč o vremenu? Da li je moguće ići brže od 29, recimo?

Verovatno 29-31 je granica n Expertu (jednom sam rešio 145 od 146 3BV za 31 sekundu), a na Intermediate imam 7,03 sekunde, tako da verovatno je moguće 7 sekundi, ako bih mogao još malo da se ubrzam.

U Minesweeperu je glavna logika, prepoznavanje šablona i koordinacija oko-ruka, kao i brzina korišćenja miša. Šta je od ovoga najvažnije, kako bi neko postao svetski bitan igrač?

Verovatno brzina miša. Moje prosečno vreme u nameštanju Rubikove kocke je 14,5 sekundi, dok neki ljudi mogu da je slože ispod 7 sekundi. Moje prepoznavanje obrazaca je dobro, ali moji potezi su više od 2 puta sporiji nego kod drugih. Tako da je egzekucija najvažniji deo. Kao dokaz u prilog ovome, sad je pet godina otkako sam se povukao, a još vidim gde su minice, ali mi je teško da efikasno klikćem mišem i pomeram ga, kako bih postigao dobro vreme.

Šta radite u životu, čime se bavite?

Ja sam manuelni tester, ali malo i programiram.

Osećate li da vas je Minesweeper promenio kao osobu? Način na koji razmišljate, radite stvari?

Da. Sada mislim da sam potrošio 7 godina igrajući to sranje umesto da sam radio nešto što će mi doneti novac. Završio sam kao manuelni tester, a ne programer.

Koliko vremena ste dnevno igrali, kad ste bili na vrhuncu karijere?

Obično oko 4-5 sati, vikendom i do 10 sati dnevno. Trošio sam oko 60% vremena igrajući Minesweeper i oko 40% vremena na brzo sklapanje Rubikove kocke, kako kojim danima.

Da li biste dozvolili da vaša deca igraju Minesweeper?

Nikad neću imati decu, ali čak i da imam, verovatno ih to ne bi interesovalo. Era Minesweepera je gotova, sad su tu smartfonovi.

Kako se zabavljate u životu?

Volim da gledam, učim i igram šah. Moj rejting u klasičnom vremenskom formatu na lichess.org je oko 1850. Takođe, gledam smešne ili naučne kanale na Youtubeu, i tako to. Takođe, u poslednjih nekoliko godina je zlatno doba black metala, tako da dosta vremena slušam nove albume (obično izađu 2-3 nova albuma samo na glavnom black metal Youtube kanalu Black Metal Promotion svakog dana, i ako mi se svidi neki bend, skinem celu diskografiju, tako da za to treba vremena).

Volite li neke druge igrice, osim Minesweepera?

Naravno, moje druge omiljene igre su šah, Gothic 1 and 2, Morrowind, The Witcher 1 and 2, Heroes 3, Warcraft 3, Age of Empires 2 i 3.

Da li ste se ikad povredili igrajući Minesweeper?

Nikad nisam imao neku ozbiljnu povredu, ali ako igram ceo dan (više od 8 sati), zglob bi mi bio umoran. Trebalo bi mi uvek po dva dana da se potpuno oporavim.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/I. Ć.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.