ODLUKA KOMISIJE ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU: Portal Espreso je prekršio kodeks u tekstovima o vrtiću na Voždovcu
Ilustracija, Foto: Savet za štampu

DONETA ODLUKA

ODLUKA KOMISIJE ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU: Portal Espreso je prekršio kodeks u tekstovima o vrtiću na Voždovcu

Na osnovu žalbe majke maloletnog deteta, Komisija za žalbe je zaključila da Kodeks novinara Srbije nije prekršen objavljivanjem „blurovanih“ fotografija deteta

Objavljeno:

Savet za Štampu je doneo odluku da je portal Espreso prekršio Kodeks novinara Srbije u slučaju tekstova objavljenih o slučaju zlostavljanja deteta u vrtiću Zamak u Beogradu.

Prenosimo ovu odluku:

"Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Dragan Đorđević, Tamara Skrozza, Ljiljana Smajlović, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Zorica Višnjić, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević, Jelka Jovanović, Bojan Cvejić i Olivera Milošević, na sednici održanoj 29.4. 2021. godine, većinom glasova, donosi

ODLUKU

Tekstovima „HOROR U VRTIĆU NA VOŽDOVCU: Vaspitačice navodno zatvaraju decu u špajz, pa ih TUKU! Roditelji očajni“ i „VASPITAČICA KOJA JE MALTRETIRALA DETE NA VOŽDOVCU DOBILA OTKAZ: Majka otkrila detalje!“, objavljenim 20. i 22. januara 2021. godine, portal „Espreso“ prekršio je tačke 1 i 2 Odeljka V (Novinarska pažnja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i da ne sme slepo da veruje izvoru informacija, Tekstovima „STIGAO NAM JE ODGOVOR TUŽILAŠTVA, TIČE SE VRTIĆA STRAVE! Sve neophodne radnje preduzete PO HITNOM POSTPUKU!“ i „DETE IZ VRTIĆA NIJE AUTISTIČNO; ALI SVAKOM ZLOSTAVLJANJU TREBA STATI NA PUT: Gak otkrio ZAŠTO NISU REAGOVALI RANIJE“, objavljenim 21. i 22. januara 2021. godine nije prekršen Kodeks novinara Srbije.

Na osnovu žalbe majke maloletnog deteta, Komisija za žalbe je zaključila da Kodeks novinara Srbije nije prekršen objavljivanjem „blurovanih“ fotografija deteta, jer je redakcija preduzela mere da dete učini neprepoznatljivim. Nisu objavljeni nikakvi detalji o njemu – ime, inicijali, pa ni pol, dok su fotografije koje su objavljene zamagljene do te mere da dete nije moguće prepoznati. Komisija je, međutim, ocenila da je Kodeks prekršen objavljivanjem informacije da je reč o autističnom detetu, koja se ispostavila kao netačna.

Novinari su, po mišljenju većine članova Komisije, pre objavljivanja, morali da provere kod roditelja ovu informaciju, jer se o nečijem zdravstvenom stanju može pisati samo u izuzetnim slučajevima, a kad je reč o detetu obavezno uz dozvolu roditelja. Takav podatak, u suprotnom, morao bi da ostane u domenu privatnosti i nepoznat javnosti, čak i da je utvrđeno da je tačan, a nikako nije dopustivo da se o zdravstvenim stanju deteta spekuliše i da se bez provere objavljuju nagađanja drugih roditelja."

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.