ROĐENJE DETETA JE SIGURNO NAJLEPŠA STVAR KOJA SE DOGODILA U NARODNOJ SKUPŠTINI: Poznato je kako je do toga DOŠLO
Narodna skupština u Beogradu, Foto: Filip Plavčić

prelepo

ROĐENJE DETETA JE SIGURNO NAJLEPŠA STVAR KOJA SE DOGODILA U NARODNOJ SKUPŠTINI: Poznato je kako je do toga DOŠLO

Verovatno najlepša stvar koja se ikad desila u u zgradi Narodne skupštine, ostala je nepoznata zbog sve te istorijske buke koja je tutnjala hodnicima, holovima i salama ove zgrade

Objavljeno:

Jednu od centralnih tački i glavnog simbola Beograda svakako zauzima zgrada Narodne skupštine, čija je gradnja počela daleke 1907. godine.

Ovde su "padale" velike odluke, smenjivale se vlade i režimi - od monarhije do republike, čak su neki i glavu izgubili tokom burnih rasprava.

Verovatno najlepša stvar koja se ikad desila u u zgradi Narodne skupštine, ostala je nepoznata zbog sve te istorijske buke koja je tutnjala hodnicima, holovima i salama ove zgrade.

Naime, 1938. godine rođena je beba u suterenu zgrade. Bilo je to dete Dušana Inanovića, vozača predsednika skupštine koji je živeo sa porodicom u tom delu zgrade. Tada je Dušanu zbog potreba posla bilo omogućemo da jednu sobu preuredi za potrebe stanovanja sa porodicom.

- Gde je rođeno dete? - upitao je sveštenik presrećnog oca kako bi u knjigu rođenih upisao podatke o bebi.

- U Narodnoj skupštini - ponosno reče otac.

Sveštenik nakrivi glavu, pogleda čoveka popreko, spusti naočare, te začuđeno ponovi:

- Gde je rođeno!?

Rođenje jedine parlamentarne bebe u Srbiji je svečano proslavljeno u skupštinskim klubovima, a u rubrici "Ulica i broj" sveštenik je upisao: "Narodna skupština"!

Iako je beba rođena u Skupštini, u to vreme nije bilo neobično da se deca rađaju u domovima svojih roditelja, a kako su Ivanovići živeli baš na ovom mestu, dete se normalno rodilo u svojoj kući. Retki su se u to vreme rađali u bolnicama.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.