STRAVIČNA STATISTIKA: Previše žena Srbija gubi zbog RAKA JAJNIKA
Gorica Đokić, Foto: Printscreen Kurir tv

ZABRINJAVAJUĆe

STRAVIČNA STATISTIKA: Previše žena Srbija gubi zbog RAKA JAJNIKA

Na godišnjem nivou umre više od 450 žena od raka jajnika koji je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene

Objavljeno:

Svakog dana u Srbiji 3 žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

Na godišnjem nivou umre više od 450 žena od raka jajnika koji je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

O ovoj temi danas smo razgovarali u Pulsu Srbije na Kurir televiziji sa Goricom Đokić iz udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“.

- Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer, svaki dan tri žene obole a jedna umre. Ja sam žena koja je preživela ovaj vid kancera i znam koliko je teško boriti se. Bojimo se da će nakon ove pandemije biti povećanje i broj maligniteta jer se žene nisu javljale na redovne preglede - rekla je Gorica.

- Simptomi raka jajnika su nadutost stomaka, bol u karličnom delu i leđima, štucanje, sitost pri obroku, zatvor i maljavost - rekla je Gorica Đokić i dodala da su ovo vrlo nespecifični simptomi zbog kojih se većina žena i ne javlja ginekologu.

Geni su takođe veliki faktor i savetuje se praćenje porodične anamneze. Rak jajnika, srećom, može da se izleči.

- Postoji rani skrin otkrivanja raka jajnika. Operacija je zlatni standard, hemoterapija prati operaciju, radioterapija i savremene terapije koje su dostupne i u našoj zemlji. Mi smo se izborili za linijske terapije koje su sada dostupne ženama za lečenje ovog maligniteta

Psihološka podrška je najvažnija jer je neprihvatanje bolesti ono što se prvo desi nekome ko sazna da ima kancer.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.