TAJANSTVENA BOLEST MOZGA ZBUNJUJE LEKARE: Ovo su prvi simptomi, neočekivani su
Mozak, Foto: Profimedia

ČUVAJTE SE!

TAJANSTVENA BOLEST MOZGA ZBUNJUJE LEKARE: Ovo su prvi simptomi, neočekivani su

Lekari su prvo sumnjali na bolest ludih krava, ali svi testovi koje su uradili vratili su se negativno

Objavljeno:

Lekari u Kanadi primećuju sve više pacijenata koji pokazuju simptome slične onima kod Creutzfeldt-Jakobove bolesti („bolest ludih krava“), retkog fatalnog stanja koje napada mozak. Ali kada su sproveli testove, ono što su pronašli prilično ih je zbunilo.

Pre skoro dve godine, na 40. godišnjicu njihovog braka, Roger Ellis je imao napad i srušio se u svojoj kući.

Ellis, čovek u ranim 60-ima, rođen je i odrastao na slikovitom Akadskom poluostrvu (danas poluostrvu Nova Škotska) u blizini Novog Brunsvicka i bio je savršeno zdrav do tog junskog dana i uživao je u penziji nakon decenije rada kao industrijski mehaničar.

Njegov sin Steve Ellis kaže da se očevo zdravlje naglo pogoršalo nakon tog kobnog dana.

„Imao je halucinacije, mnogo je smršao, bio je agresivan, ponovio je neke rečenice“, kaže.

'U jednom trenutku nije mogao ni da hoda. Tako smo u roku od tri meseca došli u bolnicu da nam kažu da veruju da umire - ali niko nije znao zašto. '

Negativni CJD testovi

Lekari Roger Ellis-a prvo su sumnjali na Creutzfeldt-Jakobovu bolest [CJD]. CJD je ljudska prionska bolest, fatalni i retki degenerativni poremećaj mozga kod kojeg pacijenti imaju simptome kao što su gubitak pamćenja, promene u ponašanju i poteškoće u koordinaciji.

Jedna od nadaleko poznatih kategorija je Variant CJD, koja je povezana sa jedenjem kontaminiranog mesa zaraženog „bolešću ludih krava“. CJD takođe spada u širu kategoriju moždanih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest i ALS, kod kojih se proteini u nervnom sistemu pogrešno sklapaju i stapaju.

Ali CJD test gospodina Ellisa vratio se negativno, kao i niz drugih testova koje su sprovodili njegovi lekari dok su pokušavali da utvrde uzrok njegove bolesti.

Njegov sin kaže da je medicinski tim dao sve od sebe da ublaži razne simptome njegovog oca, ali da je ostalo nejasno: šta stoji iza napada gospodina Ellisa?

U martu ove godine, Ellis mlađi naišao je na mogući - iako delimičan - odgovor.

Radio-Kanada, javni servis, dobio je kopiju pisma o javnom zdravlju poslatog pokrajinskim medicinskim stručnjacima u kojem upozorava na grupu pacijenata koji pokazuju simptome nepoznate degenerativne bolesti mozga.

„Prvo što sam rekao bilo je:„ Ovo je moj otac “, seća se.

Smatra se da je Roger Ellis jedan od oboljelih od bolesti i pod nadzorom je dr Alier Marrere.

Prvi susret sa bolešću 2015. godine. Neurolog iz Univerzitetskog bolničkog centra dr Georges-L. Dumont iz Monctona kaže da su se lekari prvi put susreli sa zbunjujućom bolešću 2015. godine. Kaže da je to bio samo jedan pacijent i „izolovan i atipičan slučaj“.

Ali od tada se pojavilo više pacijenata poput prvog - dovoljno da su lekari mogli da identifikuju njihovo stanje kao sindrom „neviđenog ranije“.

Pokrajinske vlasti kažu da trenutno nadgledaju 48 slučajeva, ravnomerno raspoređenih između muškaraca i žena, starih od 18 do 85 godina. Ovi pacijenti su sa Akadskog poluostrva i područja Moncton u državi Nev Brunsvick. Veruje se da je šest osoba umrlo od bolesti.

Većina pacijenata je simptome počela doživljavati nedavno, od 2018. godine nadalje, iako se veruje da ih je jedan imao već 2013. godine.

Doktor Marrero kaže da su simptomi različiti i mogu se razlikovati među pacijentima.

U početku mogu biti promene ponašanja poput anksioznosti, depresije i razdražljivosti, zajedno sa neobjašnjivim bolom, bolovima u mišićima i grčevima kod prethodno zdravih osoba.

Problemi sa pamćenjem, mucanje, atrofija mišića ... Pacijenti često imaju poteškoće sa spavanjem - teška nesanica ili hipersomnija - i problemi sa pamćenjem. Mogu se desiti brzo napredujuća oštećenja govora koja otežavaju komunikaciju i tečan razgovor - stvari poput mucanja ili ponavljanja reči.

Sledeći simptom je brz gubitak kilograma i atrofija mišića, kao i poremećaji vida i problemi sa koordinacijom i nehotično trzanje mišića. Mnogim pacijentima je potrebna pomoć šetača ili invalidskih kolica.

Neki razvijaju uznemirujuće halucinacijske snove ili se probude zbog slušnih halucinacija.

Nekoliko pacijenata imalo je prolaznu „Capgras zabludu“, psihijatrijski poremećaj u kojem osoba veruje da je nekoga ko joj je blizak zamenio varalica.

„Prilično je uznemirujuće, jer bi, na primer, pacijent rekao svojoj ženi:„ Izvinite gospođo, ne možete da idete u krevet, ja sam oženjen čovek “, pa čak i da mu je supruga dala ime, recite, „Vi niste ta osoba“, kaže dr. Marrero.

Neurolog iz Monktona sprovodi istraživanje stanja, uz pomoć tima istraživača i Savezne agencije za javno zdravlje.

Sumnjivi pacijenti prolaze testove na prionske bolesti i različita genetska stanja na pločama koje se bave autoimunim poremećajima ili oblicima karcinoma, kao i testove na viruse, bakterije, gljivice, teške metale i abnormalna antitela.

Verovatno je bolest stečena, a ne genetska Ispituju se faktori kao što su životna sredina, način života, putovanja, istorija bolesti i izvori hrane i vode. Njihova kičmena moždina testirana je na razne moguće infekcije i poremećaje.

Ne postoji drugi lek osim ublažavanja nekih simptoma. Za sada je teorija da je bolest stečena, a ne genetska.

„Naša prva zajednička ideja je da u okruženju ovog pacijenta postoji toksični element koji pokreće degenerativne promene“, kaže dr Marrero.

Neurolog sa Univerziteta Britanske Kolumbije, dr Neil Cashman, jedan je od istraživača koji pokušava da razotkrije ovu medicinsku misteriju.

Iako pacijenti ne pokazuju znake bilo koje poznate prionske bolesti, ovo nije u potpunosti isključeno kao uzrok, kaže on.

Druga teorija je hronična izloženost takozvanom „ekscitotoksinu“ poput domoične kiseline, povezana sa slučajem trovanja dagnjama kontaminiranih toksinima iz obližnje provincije ostrva Princa Edvarda.

Pored gastrointestinalnih problema, približno jedna trećina pogođenih imala je simptome kao što su gubitak pamćenja, vrtoglavica i konfuzija. Neki pacijenti pali su u komu, a četvoro umrlo.

Spisak teorija o bolesti nije potpun Dr Cashman kaže da razmatraju i drugi toksin - beta-metilamino-L-alanin (BMAA) - koji se podrazumeva kao ekološki rizik u razvoju bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

BMAA proizvode cijanobakterije, poznate kao plavozelene alge.

Neki istraživači takođe veruju da je BMAA povezan sa neurodegenerativnom bolešću koja je dokumentovana u autohtonom stanovništvu pacifičkog ostrvskog teritorija Guam sredinom 20. veka i pronađena u semenima koja su bila deo njihove ishrane.

Dr Cashman upozorava da je trenutna lista teorija „nepotpuna“.

„Moramo se vratiti prvim principima, vratiti se prvom mestu“, kaže on. „U ovom trenutku se u osnovi ne može isključiti ništa.“

Pa koliko još ljudi može biti pogođeno ovom bolešću?

Dr Marrero kaže da je to možda širi fenomen koji se može naći izvan te dve regije - poluostrva Acadia, sa ribarskim zajednicama i peščanim plažama, i Moncton-a, centra grada - gde su pacijenti nedavno identifikovani.

‘Vidimo li vrh ledenog brega? Možda ', kaže on. 'Nadam se da ćemo brzo pronaći uzrok kako bismo ga mogli zaustaviti.'

Iako su oni koji žive u pogođenim zajednicama razumljivo zabrinuti, dr Marrero poziva ljude da ’deluju s nadom, a ne sa strahom. Strah parališe '.

Stanje Rodžera Elisa se stabilizovalo Njegov sin kaže da se stanje Rodžera Elisa stabilizovalo nakon početnog brzog napredovanja.

On je u specijalizovanom staračkom domu i potrebna mu je pomoć u svakodnevnim aktivnostima i bori se sa problemima govora i spavanja.

Steve Ellis, koji vodi Facebook grupu za podršku porodicama pogođenim tim stanjem, kaže da želi da se vladini zvaničnici obavežu na transparentnost u vezi sa tom bolešću.

Najviše od svega želi da zna od čega je njegovom ocu pozlilo.

'Znam da rade na tome, ali kako se to dogodilo?' on kaže.

„Kao porodica vrlo smo svesni činjenice da će verovatno umreti od ovoga i samo se nadamo da ćemo dobiti sve odgovore, kao i da li je neko odgovoran za ovo i da li je ovo moglo biti sprečeno“, kaže Ellis.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.