ISTORIJSKI TRENUTAK: Majmunu ugradili ČIP U MOZAK, pomoću misli igra video igricu! (VIDEO)
Majmun, Foto: Youtube/printscreen

novi izum

ISTORIJSKI TRENUTAK: Majmunu ugradili ČIP U MOZAK, pomoću misli igra video igricu! (VIDEO)

Kada tim isključi džojstik, Pejdžer nastavlja da igra igru - a implantat mu omogućava da igra „MindPong“, kako ga je nazvao Neuralink.

Objavljeno:

Neuralink i Ilon Mask predstavili su implant mozga koji su osmislili u SpaceX-u, a koji je ugrađen devetogodišnjem majmunu, i sada on može da igra igricu Pong ... svojim mozgom.

Trominutni video prikazuje majmuna kako uči da upravlja računarom pomoću svoje moždane aktivnosti. U početku majmun koristi džojstik za interakciju sa računarom radi „ukusnog slatkiša od banane, isporučenog kroz slamku“.

Pripovedač navodi da su Pejdžeru ugrađena dva Neuralink uređaja u mozak. Uređaji, koje Musk naziva "Fitbit za vašu lobanju", otkriveni su na brifingu za štampu u avgustu 2020. godine.

Dok se majmun igra kroz učenje, pripovedač objašnjava kako uređaji Neuralink u njegovom mozgu čitaju njegovu moždanu aktivnost i tu aktivnost dekodiraju u računar. Kada tim isključi džojstik, Pejdžer nastavlja da igra igru - a implantat mu omogućava da igra „MindPong“, kako ga je nazvao Neuralink.

Musk je u tvitu u četvrtak tvrdio da bi prvi proizvod iz startapa omogućio „nekome ko je paralizovan da pametni telefon koristi brže nego neko ko koristi palčeve“.

To je budućnost koja se još uvek čini dalekom.

„MindPong je početna demonstracija potencijalnih mogućnosti N1 Link“, rekla je kompanija u saopštenju za štampu. „Međutim, važno je zapamtiti da je to mali deo onoga što naš uređaj treba da postigne.“

Neuralink je relativno nečujan od svog osnivanja 2016. U poslednje dve godine pokretanje je proizvelo dva brifinga za štampu sa mošusnim kormilom, detaljno opisujući njegov zamah. U 2019. godini je debitovao Neuralink uređaj i činilo se da je postignut stalan napredak u narednoj godini, kada su otkriveni svinjski implantati.

Brifingi su takođe funkcionisali kao pogoni za regrutaciju, dok je Musk tražio od ljudi da stupe u kontakt i pridruže se. Sličan poziv objavljen je na kraju video snimka majmuna Neuralink. Ali informacija je i dalje malo: Musk i Neuralink objavili su jedan naučni rad u časopisu Medical Internet Research još u oktobru 2019.

Musk je zadirkivao da je Neuralink povezao mozak majmuna za igranje video igara tokom sastanka u Clubhouseu u februaru. „Imamo majmuna sa bežičnim implantatom u lobanji koji može da igra video igre koristeći svoj um“, primetio je. Sad smo to videli na delu, ali ovde još uvek nemamo mnogo naučnih dokaza.

U istovremenom saopštenju za štampu na veb stranici Neuralink-a, kompanija navodi „naš prvi cilj je da vratimo ljudima sa paralizom digitalnu slobodu: da lakše komuniciraju putem teksta, da prate njihovu radoznalost na mreži, da izraze svoju kreativnost kroz fotografiju i umetnost , i, da, da igrate video igre. "

Bilo je čudnih nekoliko dana za Neuralink. Ranije ove nedelje predsednik i suosnivač Neuralinka, Mak Hodak, objavio je dvosmislen tvit o Jurassic Parku za koji su mnoge publikacije podrazumevale da Neuralink ulaže u razvoj dino DNK. Majmuni koji igraju Pong nije baš dino DNK, ali ... možda je još impresivniji? Ko sam ja da kažem?

(Espreso/Cnet.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.