SRBIN FILIP JE U TIMU KOJI JE RAZVIO POTPUNO NOVI TEST NA KORONU: Objasnio je kako funkcioniše
Objasnio je kako funkcioniše, Foto: Printscreeen/Prva televizija

SVAKA ČAST

SRBIN FILIP JE U TIMU KOJI JE RAZVIO POTPUNO NOVI TEST NA KORONU: Objasnio je kako funkcioniše

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR da registruje viruse i njihove varijante

Objavljeno:

Molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, jedan je od ljudi koji su učestvovali u stvaranju potpuno novog testa koji će otkriti ne samo postojanje koronavirusa u telu već i drugih virusa, kao i mutacija koje se događaju kod kovida.

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida-19, ali i drugih respiratornih infekcija. U timu istraživača je i molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković koji trenutno boravi u Velikoj Britaniji.

"Test se bazira na direktnoj detekciji materijala koji nose virusi SARS-COV to je RNK I DNK bez potrebe za umnožavanjem. Test može da detektuje veliki broj patogena, kao i druge sojeve" izjavio je Bošković.

"PCR test je previše senzitivan u nekim trenucima i glavni problem je kada imate malu incidencu virusa i radite puno testova i dobijate druge rezutate, a ovavim testom se taj problem rešava".

Drugi problem su "lažno negativni testovi", jer je jako teško uhvatiti jednu kopiju virusa u celom organizmu i PCR je najsenzitivnija metoda u takvom uzorku, ali i kod njega se događa da se dešavaju ovakve situacije.

Još uvek se ne zna kada će se test naći u prodaji, ali očekivanja su da se do kraja meseca odobre naučni rezultati i podnese se zahtev za patent.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.