JEDAN OD NAJPROMETNIJIH BEOGRADSKIH MOSTOVA JE SVAKAKO GAZELA: Možete li da naslutite ZAŠTO se tako zove?
Most Gazela, Foto: Marina Lopičić

nekada ponos beograda

JEDAN OD NAJPROMETNIJIH BEOGRADSKIH MOSTOVA JE SVAKAKO GAZELA: Možete li da naslutite ZAŠTO se tako zove?

Beogradom, inače, kruži priča da je mostu kumovao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta, koji je rekao da je ”ovaj most preskočio Savu kao gazela u skoku”

Objavljeno:

Jedan od najprometnijih beogradskih mostova svakako je most Gazela. Ovaj most nad Savom nekada je bio beogradski ponos, a sada ga najčešće vezujemo za veliku gužvu.

Beogradom, inače, kruži priča da je mostu kumovao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta, koji je rekao da je ”ovaj most preskočio Savu kao gazela u skoku”.

To potvrđuje i sama konstrukcija Gazele, napravljena u kombinaciji sistema grede i oluka. Ako pogledate iz profila most, videćete da on i podseća na gazelu koja u trku preskače reku.

Prema beogradskim pričama, u vreme kada je Gazela izgrađena bila je popularna šala o tome da su vozači kamiona za svaki slučaj dobili i ronilačka odela. Most je dugačak 332 metra, a širok 27, 5 metara. Jednim delom dužine mosta postoje i dve pešačke staze širine od po tri metra.

S obzirom na to da je bilo neophodno da se Gazela testira, mostom su tada istovremeno prodefilovali kamioni Jugoslovenske narodne armije natovareni šljunkom i vojni transporteri za balističke rakete.

U skladu sa jednom starom tradicijom koja se više ne poštuje, na sredini mosta su stajali gradonačelnik Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić.

Gazela je rekonstruisana 2010. godine jer je uočena pukotina na glavnom nosaču mosta i na gazeli je tom prilikom zamenjeno sve

Bonus video:

01:14

TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA KOJU NISTE ČULI: Brzo je i lako, a imaćete UNIKATNA USKRŠNJA JAJA

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.