ŠTA TREBA URADITI SA PROŠLOGODIŠNJOM ČUVARKUĆOM? Svi pravimo istu grešku, duhovnik objasnio šta je JEDINO ISPRAVNO
ilustracija, Foto: Beta

pogledajte!

ŠTA TREBA URADITI SA PROŠLOGODIŠNJOM ČUVARKUĆOM? Svi pravimo istu grešku, duhovnik objasnio šta je JEDINO ISPRAVNO

Prvo jaje farba se uvek u crveno i ono se naziva Čuvarkuća. Čuva se na posebnom mestu u domu, a za njega se vezuju mnoge duhovne moći. Duboko se veruje da čuvarkuća štiti porodicu i dom od zlih sila i negativne energije, a mnoge muči šta uraditi sa prošlogodišnjom kada se ofarba nova

Objavljeno:

Svake godine na Veliki četvrtak ili Veliki petak pravoslavne domaćice farbaju jaja za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Prvo jaje farba se uvek u crveno i ono se naziva Čuvarkuća. Čuva se na posebnom mestu u domu, a za njega se vezuju mnoge duhovne moći. Duboko se veruje da čuvarkuća štiti porodicu i dom od zlih sila i negativne energije, a mnoge muči šta uraditi sa prošlogodišnjom kada se ofarba nova.

Iako stara narodna verovanja nalažu da prošlogodišnju čuvarkuću treba zakopati u zamlju pod drvo za koje se želi biti plodno ili je treba pustiti niz reku da sve nevolje otera što dalje od kuće, protoprezviter Milan Ristivojčević dao je pravi odgovor na to šta je jedino ispravno raditi sa prošlogodišnjom Čuvarkućom.

On je na sajtu crkvaub.rs ostavio komentar na pitanje šta je jedino ispravno raditi sa Čuvarkućom:

– Vaskršnja jaja takozvane čuvarkuće se čuvaju u domovima na posebnom mestu i predstavljaju veliku svetinju u domu. Kada dođe vreme da se zamene njih treba izmrviti i dati pticama da ih pojedu. Pticama, jer Anđeli predstavljaju nebeske ptice, te ovako na simvoličan način ovu svetinju predajemo u staranje Anđelima. Nikako neke druge životinje ih ne smeju jesti – naveo je proteprezviter.

Bonus video:

02:40

Pevac Lepi i njegov drug Miladin

(Espreso/Opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.