VUČIĆ JE JUČE POSETIO GADŽIN HAN, A NIKO NE ZNA KAKO JE OVO MESTO DOBILO IME! Meštani nisu prestajali da govore OVO
Gadžin Han, Foto: Foto: Youtube/Milan Popovic

nevevovatno

VUČIĆ JE JUČE POSETIO GADŽIN HAN, A NIKO NE ZNA KAKO JE OVO MESTO DOBILO IME! Meštani nisu prestajali da govore OVO

Za vreme vladavine Osmanlija braća Stanko i Stojan Nikolić, rodom iz Jelašnice, došli su u Prokopovu Kutinu i sagradili han

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić juče je posetio Gadžin Han i sastao se sa predstavnicima Nišavskog okruga, a građanima koji su ga dočekali ispred Doma kulture u toj opštini poručio da je to sastanak koji se tiče njihove budućnost i da će u naredne dve godine u tom kraju biti urađeno više nego u prethodnih 20.

Na samo 18 kilometara od Niša Gadžin Han je mesto gde danas živi oko 1000 stanovnika, a baš na mestu gde su grašani dočekali presednika Srbije, nasatao je naziv ovog naselja koji je prilično upečatljiv.

Gadžin Han
foto: Foot: Youtube/ Milan Popovic

Naime, za vreme vladavine Osmanlija braća Stanko i Stojan Nikolić, rodom iz Jelašnice, došli su u Prokopovu Kutinu i sagradili han (mehanu). Han je sagrađen na mestu gde je danas Dom kulture. Uz han su braća sazidala štale za oko 30 konja. Jedan od vlasnika ovog hana zvao se Stanko a nadimak mu je bio Gadža. Kako u blizini nije bilo hana, narod iz okolnih sela koji je odlazio kod Gadže u han, govorio je da ide u „Gadžin han”.

Negde oko 1880. godine Stanko se odselio u Niš, gde i danas ima svoje potomke. Posle Stankovog odseljenja han je prvo preuzeo Mladen Krstić, takođe iz Jelašnice a potom je bilo i drugih vlasnika.

1 / 4 Foto: Foot: Youtube/ Milan Popovic

Do oslobođenja 1944. godine naselje se zvanično zvalo Prokopova Kutina i tako je stajalo na zgradi opštine.

Posle oslobođenja prihvaćen je naziv Gadžin Han.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.