VAŽNO! Svi koji su primili Sputnjik V moraju da znaju
Sputnjik v, Foto: Profimedia

SPUTNJIK V VAKCINA

VAŽNO! Svi koji su primili Sputnjik V moraju da znaju

Sputnjik V se isporučuje u dve doze davane u razmaku od nekoliko nedelja, a sada će taj period biti produžen na tri meseca

Objavljeno:

Druga doza ruske vakcine “Sputnjik V” protiv korone, koju je pored kineskog Sinofarma primio najveći broj stanovnika Srbije, moći će da se primi nešto kasnije nego što je do sada praktikovano, čak 90 dana.

Razlog za dužu pauzu između dve potrebne doze ove vakcine, koja je do sada iznosila tri nedelje, jeste ubrzanje globalne imunizacije i kako bi se stvorio jači imunološki odgovor.

Neke zemlje poput Britanije uspešno su eksperimentisale sa alternativnim režimom imunizacije, dajući prednost što većem broju ljudi sa prvom dozom, a drugu odloživši dalje od preporuka proizvođača. Pristup će biti održiv sa ruskom vakcinom, rekao je pronalazač Sputnjika V u ponedeljak, nagoveštavajući da između dve injekcije može da se napravi pauza do tri meseca.

– Produžavanje intervala neće uticati na imunološki odgovor izazvan vakcinoNOm, a u nekim slučajevima će ga pojačati i produžiti, rekao je Aleksander Gintsburg, šef Istraživačkog instituta Gamaleja.

Kao i većina drugih vakcina dizajniranih za borbu protiv korona virusa, Sputnjik V se isporučuje u dve doze davane u razmaku od nekoliko nedelja, a sada će taj period biti produžen na tri meseca.

Predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović naveo da mu je ovu informaciju prošle nedelje uputio direktor ruskog Instituta Gamaleja, Aleksandar Gincburg, a da je ona danas potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije.

– Naši građani znaju da smo do sada drugu dozu davali posle 21 dan, ali poslednja istraživanja vakcine Sputnjik V pokazuju da period između primene prve i druge doze može da bude i do 90 dana. Ovo je dobra vest za ceo svet, jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva, rekao je Popović.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.