NEVEROVATNA IGRA MEDVEDA NA PLANINI JEDOVNIK: Miloš na hranilište po prvi put došao sa PARTNERKOM! (FOTO/VIDEO)
Medved Miloš, Foto: RINA/UG

UŽIVALI U GOZBI

NEVEROVATNA IGRA MEDVEDA NA PLANINI JEDOVNIK: Miloš na hranilište po prvi put došao sa PARTNERKOM! (FOTO/VIDEO)

Medved Miloš markiran je na Jadovniku 2017. godine, a nakon njega prošlog leta ogrlicu je dobio i medved Bora

Objavljeno:
  • 8

Markirani medved Miloš prvi put na hranilište Kašan na Jadovniku došao je u pratnji druge jedinke, a sigurnosne kamere zabeležile su njihovu zanimljivu igru.

- Kad je Miloš markiran, šalili smo se u udruženju da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište. Gozbu je imao, na meniju kukuruz, a za ostalo će morati sam da se pobrine - ispričao je kroz osmeh predsednik UG "Jadovnik" Vjekoslav Joksimović

Medved Miloš markiran je na Jadovniku 2017. godine, a nakon njega prošlog leta ogrlicu je dobio i medved Bora. Međutim, Bora je sa Jadovnika prešao na Taru i tamo bio u zimovniku.

Neverovatna igra medveda na planini Jadovnik
01:16

Neverovatna igra medveda na planini Jadovnik

- Medvedi su se iz hibernacije probudili do početka marta, ali zima je potrajala što im otežava potragu za hranom u prirodi, jer su predeli pod snegom i zato su stalno na hranilištu Kašan. Tu im redovno iznosimo kukuruz, a zabeležen je dolazak četiri-pet jedinki. Najčešće ih razlikujmo po veličini, jer su u pitanju noćni snimci i razlike minimalne - kaže Joksimović.

Formiranje hranilišta na Jadovniku ne samo da je od velikog značaja za ove krupne životinje, već i za meštane obližnjih planinskih sela, pošto su medvedi pravili popriličnu štetu do 2009. godine u domaćinstvima čiji se vlasnici bave pčelarstvom.

1 / 3 Foto: RINA/UG

- Nakon što smo na Kašan počeli da iznosimo hranu medvedi na ovoj teritoriji nisu pravili nikakvu štetu. Imaju neverovatno istančan njuh i tako kreću u potragu za hranom. Mogu da je osete čak i u limenoj konzervi. Dešavalo se da na nekih pedesetak metara od hranilišta osete kukuruz u džaku i pojedu ga. Kad nemaju ništa pronaći za jelo spuštaju se u civilizaciju i zato je formiranje hranilišta jako važno - naglašava Vjekoslav.

Imajući u vidu navike medveda u Zapadnoj Srbiji, očigledno da stara srpska izreka da "domaćin mora nahraniti čeljad u kući, stoku u štali i zverinje u šumi" i te kako ima smisla.

Bonus video:

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!
03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media