IRENA VUJOVIĆ: Od sutra na javnom uvidu Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“!
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

saopštenje

IRENA VUJOVIĆ: Od sutra na javnom uvidu Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“!

Ministarstvo je pokrenulo je postupak revizije zaštite tog
područja, ali je kasnije, zbog epidemioloških izazova, postupak odložen.

Objavljeno: 15:28h

Ministarstvo zaštite životne sredine oglasiće sutra, 19. aprila 2021, javni uvid u Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Nacrt predviđa novi režim zaštite ovog područja, kao i mere kojima će se, između ostalog, definisati prelazni rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

- Nacrt Uredbe će biti na uvidu javnosti 20 dana, a zatim će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici. Pozivamo građane i sve zainteresovane strane da se uključe u donošenje novog akta, kako bi se na najbolji način sagledali svi potencijalni problemi i kako bismo zadovoljili najvažniji interes čitavog društva, a to je adekvatna zaštita naših prirodnih dobara – rekla je ministarka Irena Vujović.

Prema njenim rečima, nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom na ovom području sa 7.543 hektara na 11.746 hektara, i biće uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena.

Ministarka je rekla da će se svima koji u rezervatu „Uvac“ koriste motorne čamce na goriva koja zagađuju životnu sredinu, dati prelazni rok za prelazak na plovila na elektro pogon.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je krajem 2019. godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Specijalni rezervat prirode „Uvac”, i Ministarstvo je pokrenulo je postupak revizije zaštite tog područja, ali je kasnije, zbog epidemioloških izazova, postupak odložen. Novim Nacrtom Uredbe, postupak se nastavlja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.