ASTRAZENEKA OBJAVILA HITNO SAOPŠTENJE: Tiče se cele Evrope
Foto: Profimedia

AU!

ASTRAZENEKA OBJAVILA HITNO SAOPŠTENJE: Tiče se cele Evrope

"U međuvremenu, AstraZeneka i Univerzitet Okford su započeli sa modifikacijama vakcine za južnoafričku varijantu i očekujemo da će ona biti gotova do kraja godine, ako bude trebalo", rekla je Voltersova.

Objavljeno:

Menadžerka AstraZeneke u Austriji, Sara Volters, izjavila je danas da do odlaganja isporuka vakcina AstraZeneke Evropskoj uniji dolazi zbog kompleksnog procesa proizvodnje vakcine i izuzetno velike potražnje zbog pandemije Korona virusa.

"Uvereni smo da ćemo ispuniti svoje obaveze da isporučimo 300 miliona doza Evropskoj uniji ove godine", istakla je Voltersova u intervjuu bečkom "Kuriru", preneo je Rojters.

Evropska komisija je prethodno saopštila da će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sledeće faze pandemije, nakon 2022. godine, poručio je potparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv kovid-19 sa kompanijama "AstraZenaka" i "DŽonson i DŽonson" za narednu godinu.

Voltersova je za "Kurir" rekla i da bi izmenjena verzija vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke, prilagođena borbi protiv varijante korona virusa koja je prvi put pojavila u Južnoj Africi, mogla bi biti spremna do kraja 2021. godine.

Ona je kazala da su studije koje ukazuju da je postojeća vakcina AstraZeneke manje efikasna protiv varijante korona virusa u Južnoj Africi, nedovoljne da bi se doneo konačan zaključak.

"U međuvremenu, AstraZeneka i Univerzitet Okford su započeli sa modifikacijama vakcine za južnoafričku varijantu i očekujemo da će ona biti gotova do kraja godine, ako bude trebalo", rekla je Voltersova za "Kurir".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.