DRUGI DEO VEŽBE "ODGOVOR 2021": Vojska prikazuje najsavremenije naoružanje, prisutan je vrh države
Vojska u akciji, Foto: Kurir tv printscreen

SNAGA

DRUGI DEO VEŽBE "ODGOVOR 2021": Vojska prikazuje najsavremenije naoružanje, prisutan je vrh države

Vežbi prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić

Objavljeno: 13:06h

Združena vojno-policijska taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" nastavljena je na poligonu Pasuljanske livade, gde će Vojska Srbije prikazati vatrenu moć najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže, kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Vežbi prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vosjke Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor BIA Bratislav Gašić.

U vežbi na Pasuljanskim livadama učestvuje Mešovita artiljerijska brigada, 98. Vazduhoplovna brigada, 204. Vazduhoplovna brigada, 250. Raketna brigada za PVD, Oklopno - izviđački bataljon BRDM- 2M i Žandarmerija.

Jedinice Kopnene vojske, RV i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

Ciljevi današnje vežbe su da se prikaže odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti VS i MUP-a za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje, zatim prikazivanje visokog nivoa sadejstva i saradnje združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i prikazivanje osposobljenosti ojačane borbene grupe u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja odbrambene operacije.

Vežba će početi tako što će se izvršiti daljinski pilotirani vazduhoplov "CX-92" iz vazdušnog prostora sa visine oko 5.000 metara, nakon čega će izviđačka četa u ulozi borbenog osiguranja operativne grupe dejstvovati po neprijatelju sa ciljem da ga uspori i prisili na prevremeni razvoj snaga.

Nakon ostvarene vatre po neprijatelju, vršiće se izvlačenje po vodovima iz borbenog dodira uz vatrenu zaštitu bataljonske vatrene grupe.

Daljinski pilotirani vazduhoplov će izvršiti dejstvo raketom vazduh-zemlja na uočeno borbeno vozilo neprijatelja, nakon čega se nastavlja izviđanje zone operacije iz vazduha.

Protivvazdušna desjtva PASARS će po uočavanju grupe neprijateljskih niskoletećih helikoptera neutralisati iste, a zbog pojave druge grupe niskoletećih vazduhoplova u bateriji Pancir C1 će biti izvršena raspodela ciljeva i dejstvovanje topovima po ciljevima u rejonu Dobra Voda.

Kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora kao i lovačku zaštitu snaga u toku izvođenja operacije vrše avioni tipa MiG-29, koji će izvršiti i nalet, ali i lovačku zaštitu udarnih grupa lovačko-bombarderske avijacije.

Lovačko-bombarderska avijacija dejstvovaće po neprijatelju s ciljem vazduhoplovne vatrene podrške.

U cilju sprečavanja nastupanja neprijatelja, brigadna raketna grupa višecevnih lansera raketa "Plamen-S" ostvariće dejstvo po neprijatelju u rejonu objekta Veliki Antrvelj, a vatrenu podršku snaga u odbrani nastavlja brigadna artiljerijska grupa dejstvom samohodne haubičke baterije.

Biće prikazana i akcija pod okriljem noći gde će Zzandarmerija izvršiti blokadu, rasecanje i neutralisanje ubačene grupe od veličine oko 10 ljudi.

Takođe, tenkovska i mehanizovana četa vršiće nastupanje i dejstvovanje iz pokreta, a četa Zzandarmerije dejstvovaće vodom za podršku topovima 20 i 30 milimetara po vatrenim tačkama neprijatelja na obodu naseljenog mesta u cilju zaštite u toku prilaska čime će se stvoriti uslovi manevarskim jedinicama za posedanje linije blokade naseljenog mesta.

Biće prikazano i evakuisanje helikopterom povređenog tokom protivnapada kada je oštećeno borbeno vozilo u zahvatu putne komunikacije Dobra Voda – Treća Rampa.

Vežba se istog dana u razmaku od sat vremena izvodi na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

U prvom delu vežbe, na poligonu "Orešac" prikazana je sposobnost specijalnih jedinica vojske i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

Bonus video:

19:18

KO SAM JA: Zoran Mihajlović, Kurir Tv lice

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.