NEUROLOG VMA O STRAŠNIM POSLEDICAMA PRELEŽANOG KOVIDA: "Lečili smo pacijente s oduzetošću sva četiri ekstremiteta!"
ilustracija, Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

KORONA VIRUS

NEUROLOG VMA O STRAŠNIM POSLEDICAMA PRELEŽANOG KOVIDA: "Lečili smo pacijente s oduzetošću sva četiri ekstremiteta!"

Takođe, Lepić je i objasnio i kako, iako se lečenjem korona bolesnika ne bave primarno, imali su nekoliko pacijenta sa teškim kliničkim slikama

Objavljeno:

- Kao i obično, sredom je znatno više pregleda nego ostalim danima. U protekla 24 sata kroz Centar hitne pomoći Vojnomedicinske akademije prošao je 461 pacijent, od kojih je učinjeno ukupno 500 pregleda, dok je 61 pacijent primljen na bolničko lečenje, rekao je u razgovoru za "RTS" glavni dežurni neurolog Vojnomedicinske akademije dr Toplica Lepić.

- Iako se ne bavimo zbrinjavanjem akutnih pacijenata sa korona virusom i infekcijom, lečili smo nekoliko ozbiljnih stanja pacijenata obolelih od korone - izjavio je dr Lepić.

Takođe, Lepić je i objasnio i kako, iako se lečenjem korona bolesnika ne bave primarno, imali su nekoliko pacijenta sa teškim kliničkim slikama.

- Lečili smo nekoliko stanja posle preležanog kovida. Oni mogu da imaju lakša stanja, kao što su vrtoglavica, trnjenje ekstremiteta, međutim, lečili smo i četiri pacijenta sa oduzetošću sva četiri ekstremiteta, kao i pacijente sa smetnjama u govoru i sa pojavom mucanja - objasnio je dr Lepić, i dodao da su do sada svi primljeni bolesnici dobro reagovali na terapiju, i svi su otpušteni kući.

O postkovid sindromu se dosta govorilo i lekari već imaju pune ruke posla sa pacijentima koji i posle preležane korone imaju ozbiljne posledice. Tako je Andrej Trampuž, slovenački imunolog, svojevremeno govorio da će "10 odsto svih obolelih od kovida-19 nakon preležane bolesti imaće takozvani long covid, odnosno hronični kovid. Suočiće se s ozbiljnim posledicama koje mogu da potraju mesecima i od kojih mnogi od njih možda neće biti više kao nekada".

- Hronični kovid koji kod mnogih se javlja nakon preležanog kovida, a donosi glavobolje, bolove u mišićima, zglobovime, neurološke probleme... i ima mnogo onih koji zbog tih problema ne mogu da se vrate normalnom životu, poslu. U Nemačkoj ima puno rehabilitacionih klinika koje rade sa takvim pacijentima i njihov oporavak može trajati mesecima, rekao je dr Trampuž.

Kardiolog doc. dr Marija Zdravković, rekla je da su se postkovid simptomi javljali i da su lekari KBC "Bežanijska kosa", čiji je direktor, imali prilike da vide to zahvaljujući velikom broju obolelih od kovida koji su prošli kroz tu bolnicu.

- Mi smo ta iskustva sistematizovali, napravili bazu podataka i mi smo te pacijente pratili, jer smo primetili da se pacijenti vraćaju i kada su pi-si-ar negativni, sa ozbiljnim tegobama, da oni prosto nisu imali gde da odu i da sada mi imamo preko stotinak pregledanih pacijenata. Tako smo i postali centar za praćenje post-kovid komplikacija, rekla je dr Zdravković tokom gostovanja u emisiji RTS ordinacija.

Dodala je da kada koronavirus prođe kroz naše telo, on poremeti i kardiovaskularni sistem i regulaciju pritiska, pulsa i disanja i prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce. Utiče na stanje naše koncentrisanosti, na stanje naše psihe, na memoriju, na mogućnost pamćenja, na mogućnost učenja.

Bonus video:

00:30

ANA KORAĆ PONOSNA ŠTO JE SAD TANKA KAO PRUT! U Dubaiju se hvali 5 CM tanjim strukom koji je platila čak 7.000 € (VIDEO)

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.