POSLE ASTRAZENEKE DA SE PRIMI DRUGA VAKCINA? Dr Kon rekao IMA LI TO SMISLA
Predrag Kon, Foto: Printscreen / Kurir TV

nova saznanja?

POSLE ASTRAZENEKE DA SE PRIMI DRUGA VAKCINA? Dr Kon rekao IMA LI TO SMISLA

U Srbiji je trenutno dominantan britanski soj korona virusa, ali poslednjih dana upozoravaju da je pitanje dana kada će nam stići i brazilski soj

Objavljeno:

Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da će virus ostati sa nama, a evo šta kaže o ukrštanju dve vakcine!

Prema rečima lekara, u Srbiji je trenutno dominantan britanski soj korona virusa, ali poslednjih dana upozoravaju da je pitanje dana kada će nam stići i brazilski soj. Epidemiolog dr Predrag Kon je gostujući na K1 otkrio da li će to uticati i na kliničku sliku obolelih.

"Ne možemo zaključke lako da donosimo na osnovu nekih uzoraka. Mi znamo da trenutno dominira britanski soj, ali ne znamo tačno koliko. Znamo u odnosu na uzorak, uzmemo iz jedne bolnice gde su najteži slučajevi, prema tome, pitanje je to sad koliko stvarno ukupno u cirkulaciji ima. Što se tiče brazilskog, još uvek nismo otkrili nijedan takav slučaj, ali priča već počinje samim tim što se pojavljuje u Evropi. Da li će to dovesti do promene kliničke slike, pa vidite da uglavnom kliničari stalno pričaju da je to dovelo do promene kliničke slike, mi smo epidemiolozi uzdržani jer nemamo tu bazu, ne znamo koliko je zaista prisutan".

Ono što se do sada zna o brazilskom soju kovida, prema podacima iz sveta, uopšte nije dobro.

"O brazilskom soju imate samo podatke koji stižu o broju umrlih, da se to rasprostire, da nemaju mesta, da su bolnice popunjene, dakle sve ono što stiže iz sveta, i same te brojke su vrlo upozoravajuće. Međutim, mi to ne možemo i ne smemo tako olako da procenjujemo kako tamo funkcioniše zdravstveni sistem, a kako ovde kod nas, to će tek na kraju da se vidi".

U svetu se sve više govori o trećoj dozi vakcine, a ono što je mnoge iznenadilo je savet Nemačke da svi koji su u toj zemlji primili jednu dozu AstraZeneka vakcine, sada kao drugu prime Fajzerovu vakcinu. Dr Kon objasnio je zašto.

"To su dve potpuno odvojene vakcine, jedna je vektorska, a druga je mesindžer, tj. informaciona RNK vakcina. Prema tome, očigledno je namera da se ukrste dve vakcine i da se dobije bolji rezultat, a nema nijednog čoveka među nama koji nije prvo o tome razmišljao. Stvar je u tome što svaka fabrika koja proizvodi vakcine tako nešto neće u samom startu preporučiti. Da li stoji Institut 'Robert Koh' iza toga, ne znam, ali je vrlo racionalno razmišljanje. S druge strane, AstraZenekina vakcina, da ne ulazimo u teoretisanje, ima adenovirus kao nosač, i ima isti adenovirus za razliku od ruske koja ima dva virusa, pa ima iste adenovirusne vektore, onda može druga da čak i smanji delovanje prve. Zbog toga počinje razmišljanje o tome da se druga promeni, i ima to teoretske osnove, ali neko mora da stane iza toga, da bi to bila medicina zasnovana na dokazima. Ovako je čisto teoretisanje. Ako je 'Robert Koh', pretpostavljam da jeste, ako je Nemačka izašla sa takvim predlogom, onda treba zvanično istraživanje o tome".

Epidemiolog kaže da je očekivano da svi proizvođači vakcina daju svoje predloge o trećoj dozi.

"Ne sumnjam da će svi proizvođači izaći sa informacijama da li je i kada potrebna treća doza vakcine jer prate sve one koji su u kliničkoj fazi, prate opadanje antitela jer ne postoji nijedna vakcina koja neprestano drži nivo antitela. Samo se postavlja pitanje da li postoji ono što mi zovemo imunološka memorija, koliko se stvara memorija. To će se znati oko šest meseci nakon treće doze, ako dođe do naglog skoka antitela, to znači da memorija postoji".

Član Kriznog štaba za kraj je apelovao na sve da se vakcinišu, dodajući da će virus najverovatnije ostati sa nama.

"Nažalost, mi ćemo živeti sa ovim virusom i obnavljanje imuniteta će biti neophodno, to treba da shvatimo, biće najvažnije da se vakcinišu oni koji nisu primili nijednu vakcinu. Treba shvatiti i ponovo kažem, onaj ko se ne vakciniše, sačekaće ga virus možda za sedam ili deset godina, ili će virus nestati, ali ta verovatnoća je gotovo minimalna. I još jedna stvar, ovolike promene virusa, vidite da se sve manje govori o tome da je veštački virus, ovolike promene mogu da se dešavaju samo na prirodnom virusu".

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.