SRBIJA POSTALA MAGNET ZA STRANCE! SVI hoće da se vakcinišu, ALI problem prave TURISTIČKE PREVARE
Vakcinacija, Foto: Zorana Jevtić

vakcinalni turizam

SRBIJA POSTALA MAGNET ZA STRANCE! SVI hoće da se vakcinišu, ALI problem prave TURISTIČKE PREVARE

Sve više stranih državljana hrli u našu zemlju zbog vakcine

Objavljeno:

Srbija je postala pravi magnet za strance. Sa čak četiri vrste vakcine na raspolaganju, Srbija postala i svetski medijski hit, zemlja u koju dolaze brojne novinarkse kuće iz inostranstva i snimaju reportaže o za njih neverovatnoj imunizaciji.

Uspešan proces vakcinacije otvorio je prostor i za uspešan vakcinalni turizam. Sve više stranih državljana hrli u našu zemlju zbog vakcine, i to je sjajna stvar, ali, nažalost, to je otvorilo mogućnost i za turističke prevare. Dobili smo najbolju besplatnu reklamu u svetu i preko noći privukli mnoge strance željne da se što pre vakcinišu. Do sada je u Srbiji vakcinisano oko 40.000 stranaca koji su trenutno i najbolji ambasadori naše zemlje. Sve je to uticalo da na turističkim sajtovima Srbija bude jedna od najtraženijih destinacija.

Krajem marta za svega tri dana besplatno se i bez prijave vakcinisalo čak 22.000 stranaca, pre svega iz regiona, i to na poziv naše zemlje i Privredne komore Srbije. Pošto su oni uglavnom primili "AstraZeneku", očekuje se da će ponovo doći u Srbiju krajem juna kako bi primili drugu dozu vakcine.

U kancelariji za „E upravu" tvrde da više nije moguća vakcinacija stranaca u Srbiji bez zakazivanja. Ali to mnoge strane državljane nije odvratilo od dolaska u našu zemlju zbog vakcine. Recimo, Makedonci su u prethodnom periodu u velikom broju dolazili u Vranje i kupovali srpske brojeve za mobilne telefone da bi se preko njih prijavili za imunizaciju.

"Brže dobiju poziv oni koji imaju "srpske korene" ili prezime na "ić". Svi se upisujemo za bilo koju vakcinu od ponuđenihi i retko ko bira. Daj šta daš, samo da se vakicnišemo. Inače, najviše biramo Bujanovac, Niš i Vranje kao mesta gde ćemo se vakcinisati. Vranje je najatraktivnije. Od kako se tamo otvorio Lidl, ima organizovanih turističkih tura. Autobusi koji voze do Lidla. Tako je najlakše" otkrio je jedan Makedonac.

Vest o besplatnoj vakcinaciji stranaca u Srbiji pročula se i u Holandiji, gde je jedna turistička organizacija preusmerila svoju delatnost na organizaciju vakcinacije u našoj zemlji baš poslednjeg vikenda u martu, kada je bila moguća imunizacija stranih državljana bez zakazivanja. Organizovali su vakcinaciju 15 Holanđana u Srbiji, nakon čega su postali prebukirani.

"Mi smo dobili preko 500 upita za nedelju dana, od kada su mediji to uhvatili, među njima su velike kompanije koje hoće da pošalju svoje zaposlene. Mi, naravno, zavisimo od portala E-uprave, mi ih ne vodimo u Beograd ili Srbiju na vakcinisanje dok ne dobijemo potvrdu da je to moguće" izjavila je Tanja Marković Zaatman iz holandske turističke agencije "Party in Belgrade".

Nažalost, na internetu su se pojavile i lažne ponude za vakcinaciju u Srbiju. Najpoznatiji je slučaj turske turističke agencije koja je nudila građanima Turske, ali i Italije, da za 799 odnosno 324 evra dođu u Srbiju, budu smešteni u hotelu sa četiri zvezdice i dobiju vakcinu prozvođača "Fajzer" ili "Moderna", koje u Srbiji još nema.

Na reklamu je odmah reagovala i ambasada Srbije u Turskoj.

"Ovim putem želimo da obavestimo sve strane državljane, bez regulisanog boravka u Srbiji, da nije moguće vakcinisanje stranih državljana u Republici Srbiji" saopštila je ambasada.

U kancelariji za E-upravu kažu da se u Srbiji za sada mogu vakcinisati isključivo oni strani državljani koji imaju dozvolu boravka u našoj zemlji. Još nije poznato kada i da li će se ponoviti poslednji vikend marta, kada su bez poziva mogli da se vakcinišu stranci. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija "YUTA" Aleksandar Seničić ističe da proces brze vakcinacije bi mogao biti ozbiljan podsticaj za dolazak stranih turista, u smislu sigurne destinacije.

Seničić dodaje da postoji i interes za takozvani "vakcinacijski turizam", gde deo njegovih kolega iz inostranstva i Evropske unije želi da organizuje dolazak sa vakcinacijom za sve zainteresovane.

"Mislim da ukoliko Srbija bude imala deo vakcina koji to omogućava, da za početak i taj vid turizma može biti jako dobar početak oporavka" kaže direktor YUTA-e. Kako ističe to će najverovatnije biti moguće na jesen, do kada bi u našoj zemlji trebalo da budu imunizovani svi koji to žele.

"Teško je to organizovati dok god su vakcine besplatne. Vakcinalni turizam nije nešto novo u svetu. Recimo, postoje aranžmani za Rusiju iz Nemačke i Turske za vakcinaciju. Znam da je "Lufthanza" nudila dve povratne karte iz Nemačke za Moskvu po ceni od 1.100 evra. U ovkviru aranžmana bilo je i jedno noćenje u Moskvi" objašnjava Seničić.

On ističe da lažni turistički aranžmani nisu nikakva novost na internetu.

"Neke agencije pokušavaju na taj način da se bolje pozicioniraju na internet i zloupotrebljavaju tu crnu, zakonski neregelisanu zonu u mnogim zemljama. Takav je slučaj bilo i sa ponudom iz Turske za vakcinaciju u Srbiji. Ili je ta agencija imala neko obećanje u Srbiji ili je jednostavno htela da prevari klijente, organizuje im putovanje, a ne obezbedi vakcinaciju" zaključuje Seničić.

U nizu reportaža inostranih medija o uspešnoj masovnoj imunizaciji u Srbiji izdvaja se tekst italijanskog dnevnog lista "Korijere dela Sera" u kome je, između ostalog, pisalo: "Dođite u Srbiju, upoznajte je, i posetite, a pritom se i vakcinišite kojom god vakcinom želite".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.