BIKOVIĆ SE KUNE U RUSKI LEK PROTIV KORONE: Sada se oglasila i dr Nada, otkrila je šta misli o toj INOVACIJI
Glumac Miloš Biković, Foto: Printscreen Youtube

ZANIMLJIVO!

BIKOVIĆ SE KUNE U RUSKI LEK PROTIV KORONE: Sada se oglasila i dr Nada, otkrila je šta misli o toj INOVACIJI

Novi lek se može koristiti i inhalacijom

Objavljeno:

U želji da što pre pobedimo koronavirus, jedan od najpopularnijih glumaca u Srbiji, ali i u Rusiji, Miloš Biković podelio je sa svojim pratiocima na Tviteru informaciju da je jedna ruska agencija patentirala sprej za nos MIR-19, za lečenje i prevenciju koronavirusa. S obzirom na to da živi i radi tamo, Biković je objasnio da ruski stručnjaci, kada se završi druga faza kliničkog ispitivanja spreja, nameravaju da popuste mere i ograničenja koja su trenutno na snazi.

Naime, Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica, koja je istraživala viruse korona još osamdesetih godina, objašnjava za naš list da je ovaj pokušaj lečenja i prevencije kovida-19 i te kako dobar.

– Sprej za nos sprečava dejstvo tog prvog virusa na organizam. To je pametno razmišljanje stručnjaka koji rade na tome. Koliko će biti uspešno, još uvek ne znamo, jer ne znam sve detalje, kao ni hemijski sastav, ali svakako jedno veliko bravo za ovu inovaciju i podržavam svaku ideju. Već postoji vakcina koja se primenjuje nazalno. Ovi pokušaji su zaista dobri i videćemo rezultate uskoro – tvrdi dr Kuljić Kapulica.

KAKO SE KORISTI

Na veb-stranici Federalne biomedicinske agencije Rusije (FMBA) stoji saopštenje da je prva faza kliničkog ispitivanja dokazala sigurnost i podnošljivost spreja za lečenje kovida-19.

Novi lek se može koristiti i inhalacijom, a njegov razvoj opisan je u autoritativnom naučnom časopisu Alergi.

BEZBEDAN I LAKO PODNOŠLJIV

Šef FMBA Veronika Skvortsova objasnila je za pomenuti časopis da je novi lek protiv kovida-19 bezbedan za ljude, te da ne utiče na ljudski genom i imunitet.

– Sprej za nos efikasno isključuje kopiranje virusa i sprečava najteže oblike koronavirusne infekcije – ističe Skvortsova. Prema njenim rečima, lek takođe sprečava pneumonitis, akutni respiratorni distres sindrom, koji se razvija u pozadini infekcije

„SPUTNJIK V” DOBIO PATENT ZA KAPI ZA NOS

Ranije je Gamaleja centar za epidemiologiju i mikrobiologiju, koji je razvio vakcinu „sputnjik V”, dobio patent za cepivo protiv koronavirusa u obliku kapi za nos.

Prema rečima direktora centra Aleksandra Gintsburga, prednosti ovog oblika vakcinacije biće odsustvo glavobolje i groznice, koje se primećuju kada se lek daje intramuskularno.

Bonus video:

20:36

VEČERNJI DNEVNIK 13.04.2021.

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.