Tata mi je u zatvoru, mama na Kosovu, u BG su me doveli u kombiju: Potresne priče dece s ulice (VIDEO)
Foto: Jelena Vučetić

u senci

Tata mi je u zatvoru, mama na Kosovu, u BG su me doveli u kombiju: Potresne priče dece s ulice (VIDEO)

Jeste li čuli za decu ulice? Jeste li danas videli neke od njih? Mi smo ih posetili, u jedinom domu koji imaju - prihvatilištu.

Objavljeno: 17:40h
Suzana Trajković

Osim nadležnih organa, njima možemo pomoći i mi. Kad vam dete isruži ruku i zatraži novac, niko ne treba da okrene glavu. Ne treba žmuriti. Ne treba okrenuti glavu i "gledati svoja posla".

- Kada ovaj protokol bude usvojen i dostupan svima javnost i obični ljudi biće informisani o tome. Tad će biti objašnjeno na koji način treba da reaguju kad se sretnu sa detetom koje je vrlo često na ulici, koji prosi, pere šoferšajbne, prodaje na pijaci ili koje prosto na bilo koji način skreće pažnju na sebe čestim boravkom na ulici.

- Znaće se tačno kome treba da se obrate, a verovatno će to biti prvi policajac u blizini, a koji će znati na koji način moći da informiše socijalne službe i sve ljude koji su odgovorni da se pozabave problemom tog deteta, ali i da do detalja ispitaju zbog čega se dete nalazi na ulici i koliko je to štetno za njega - zaključuje sagovornica Espresa.

Deca ulice veoma često su u senci, a pred njihovom tugom preokupirani svojim brigama neprestano žmurimo.

I dok novi protokol ne stupi na snagu - ne okrećite glavu od njih.

Pozovite policiju ako vidite dete koje spava na ulici ili autobusu. Pomozite mu da spava u toplom, da ima tri obroka, da se igra i smeje. Pomozite mu da bude dete.

Oni imaju prava na to. Oni su ipak naša deca.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.