SUTRA JE DAN ZAŠTITE PRIRODE SRBIJE! Datum obeležavanja ima posebnu simboliku, sve je počelo 1949. godine
Ilustracija, Foto: ATA images, Profimedia

lepe vesti

SUTRA JE DAN ZAŠTITE PRIRODE SRBIJE! Datum obeležavanja ima posebnu simboliku, sve je počelo 1949. godine

Pored očuvanja prirode u okviru zaštićenih područja, mere zaštite prirodnih vrednosti primenjuju se i na 101 području u okviru nacionalne ekološke mreže koja zauzima oko 22 odsto teritorije Srbije, navodi Aleksandar Dragišić

Objavljeno:

Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je danas povodom Dan zaštite prirode Srbije koji se obeležava sutra, da je taj datum ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode "Velika i Mala Ripaljka" na teritoriji opštine Sokobanja.

U cilju rada na povećanju teritorije pod zaštitom sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić ističe da će u 2021. godini Zavod za nova prirodna dobra u statusu zaštićenih područja uraditi studije zaštite za dolinu Velikog Rzava, kanjon Vučjanske reke, Gornjačku klisuru, Sesalačku pećinu, jezero Chelije i mnoge druge'.

''Takođe, završetkom revizije studije zaštite Parka prirode 'Stara planina' postojeće granice ovog zaštićenog područja biće proširene, dok će nova istraživanja u cilju valorizacije za zaštitu biti pokrenuta na oko 20 područja, od kojih se kao veća izdvajaju planine Zlatar, Jelica i Veliki i Mali Jastrebac“, rekao je Dragišić.

Navedene aktivnosti zaštite prirode u Srbiji realizuju se u skladu sa merama i standardima zaštite prirode u Evropi, budući „da sistem zaštite prirode u Srbiji prati evropske standarde i da se pored prirodnih dobara za koja su doneta akta o zaštiti, rekao je on.

Ta dobra, kako je dodao, zauzimaju 7,66 odsto teritorije Srbije, u ovom sistemu nalaze i područja koja se prostiru na dodatnih 2,04 odsto teritorije naše zemlje, a za koja je pokrenuta procedura proglašenja zaštite objavom na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Pored očuvanja prirode u okviru zaštićenih područja, mere zaštite prirodnih vrednosti primenjuju se i na 101 području u okviru nacionalne ekološke mreže koja zauzima oko 22 odsto teritorije Srbije, navodi Aleksandar Dragišić.

Kao deo aktivnosti na dobijanju statusa međunarodne zaštite, Zavod će u 2021. godini pružiti stručnu podršku u pokretanju postupka nominacije Parka prirode „Stara planina” za upis u evropsku i svetsku mrežu geoparkova, kao drugi geopark u Srbiji, kao i pomoć u utvrđivanju potencijala šireg područja Đavolje varoši i ispunjenju kriterijuma, takođe, za članstvo u evropskoj i svetskoj mreži geoparkova, koje vodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.