SRBIJA ĆE 2050. PONOVO BITI ŠUMADIJA! Planirano da se površina pod šumama poveća na čak 42 odsto
Šuma, Foto: Profimedia

CILJ

SRBIJA ĆE 2050. PONOVO BITI ŠUMADIJA! Planirano da se površina pod šumama poveća na čak 42 odsto

Jedan od prioritetnih ciljeva u zaštiti prirode je očuvanje i unapređenje šuma kao našeg najvećeg prirodnog bogatstva koje predstavlja najvažniji izvor biološke raznovrsnosti.

Objavljeno:

Nacionalnom strategijom pošumljavanja planirano je da do 2050. godine površina teritorije Srbije pokrivena šumom bude povećana sa sadašnjih 30 odsto na 42 procenta, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom obeležavanja 21. marta, Međunarodnog dana šuma.

Jedan od prioritetnih ciljeva u zaštiti prirode je očuvanje i unapređenje šuma kao našeg najvećeg prirodnog bogatstva koje predstavlja najvažniji izvor biološke raznovrsnosti. Poseban značaj šume imaju u održavanju ekoloških procesa i ravnoteže, štiteći osetljive ekosisteme, slivove i izvorišta voda", izjavio je direktor Zavoda Aleksandar Dragišić.

On je napomenuo da šume u Srbiji čine 80 odsto površina koje su označene kao zaštićena prirodna dobara, i da stoga Zavod za zaštitu prirode Srbije poseban značaj daje zaštiti šumskih kompleksa kao nosilaca ukupnih vrednosti naše prirode.

Dragišić je naveo da se kao područja sa najvećom šumovitošću kod nas ističu Park prirode „Golija", Nacionalni park „Tara", Park prirode „Stara planina", Specijalni rezervat prirode „Goč-Gvozdac", Park prirode „Stolovi".

Površina šuma pod zaštitom uskoro će biti znatno povećana proglašenjem novih područja za zaštićena, kao što su parkovi prirode „Kučaj-Beljanica" i „Mojstirsko-Draške planine", najavio je Dragišić.

Prema podacima Zavoda, Srbija je sve do polovine XIX veka bila obrasla gustim neprohodnim šumama, a njena šumovitost je tada iznosila, prema nekim procenama oko 80 odsto tadašnje teritorije. Međutim, u drugoj polovini XIX veka njihovo uništavanje i krčenje uzelo je takve razmere, da su se u Narodnoj skupštini Kneževine Srbije od 1871. do 1874. godine vodile diskusije o problemu šumarstva, a 1891. godine donet je i Zakon o šumama, navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.