OSMACI URADILI PROBNI TEST IZ MATEMATIKE, ZADATAK BR. 18 PODIGAO PRAŠINU: Izazvao je GLAVOBOLJU kod mnogih!
Polaganje ispita, Foto: Profimedia

MUKE ZADAJE ZADATAK

OSMACI URADILI PROBNI TEST IZ MATEMATIKE, ZADATAK BR. 18 PODIGAO PRAŠINU: Izazvao je GLAVOBOLJU kod mnogih!

Najveće muke zadao im je trapez, ali kažu da su ipak srećni što su imali priliku da se ponovo sastanu sa drugarima iz školskih klupa

Objavljeno:

Danas od 13 do 15 sati održan je probni test male mature iz matematike za učenike osmog razreda u osnovnih škola. "Blic" je obišao škole širom zemlje, a osmaci sa kojima smo razgovarali jednoglasno su se složili da su poslednji zadaci bili najteži. Najveće muke zadao im je trapez, ali kažu da su ipak srećni što su imali priliku da se ponovo sastanu sa drugarima iz školskih klupa

Za osmake će zadaci na maloj maturi biti lakši nego na probnom ispitu, a olakšica je veći broj takozvanih "zatvorenih zadataka" u kojima će učenici birati jedan od ponuđenih odgovora.

Beogradske đake namučio trapez

Mala matura danas se radila i u prestonici, a naša redakcija bila je u poseti OŠ "Kralj Petar Prvi".

- Bilo je poprilično teško, devetnaesti zadatak mi je bio najteži u testu, ali sam se snašla, jer su neki zadaci bili lakši, i zato što nisam izostajala sa nastave - rekla je Marta Vučetić, učenica ove škole.

Njen drug Lav Dimitrijević, koji je prema rečima direktora škole dobar učenik, rekao nam je da mu nije bilo teško ni strašno, ali da su možda malo teži bili poslednji zadaci.

- Poslednji zadaci su bili malo komplikovaniji, ali sam uspeo da ih uradim - rekao je Lav

Anja Savi, takođe đak OŠ "Kralj Petar Prvi" u Beogradu, kaže da nije bilo toliko teško koliko je imala tremu, i kao i njen drug naglašava da su poslednji zadaci bili komplikovaniji.

- Trapez mi je bio najteži zadatak. Bilo je komplikovano jer se izostajalo sa nastave, ali profesori su nam slali redovno sve potrebne materijale - objašnjava Anja.

U ovoj beogradskoj školi sve epidemiološke mere su danas bile ispoštovane, iako je škola velika, a u svakoj učionici je bilo maksimalno deset učenika, izjavio je direktor škole.

Đake iz Bora namučili procenti

Kako tvrde đaci iz borske OŠ "Vuk Karadžić", test nije bio težak, a od dvadeset zadataka najteži im je bio onaj vezan za procente.

- Zadovoljan sam kako sam uradio probni test, a najteži mi je bio osmi zadatak koji je vezan za procente. Da izračunamo keks, sok i kilogram banana ukupno, poređane su tabele i tu smo se zbunili. I za sutra sam spreman. Buni nas cela ova situacija što malo idemo u školu, pa onda ne idemo. Nedostaje mi društvo i čekamo da ponovo sednemo u đačke klupe - kaže Nemanja Ilić, učenik OŠ "Vuk Karadžić" u Boru.

Njegova drugarica Mia Kitić kaže da test nije bio težak.

- Mnogo su drugačiji zadaci od onih koje imamo u zbirkama. I meni je taj zadatak sa procentima bio najteži. Mislim da smo se za taj zadatak svi zbunili. Meni je lakše onlajn kada radimo, jer smo zbunjeni što neko vreme idemo u školu, pa onda ne idemo - kaže Kitićka.

Novosađanima najteža geometrija

Milan Spasojević direktor Osnovne škole "Kosta Trifković" iz Novog Sada kaže da su đaci bili veoma poslušni prilikom same pripreme i polaganja ispita, ali i da će sudeći po prvim rezultatima postići zadovoljavajući uspeh.

Lepu pripremu su danas napravili. Radili su lagano i skoncentrisano, postupno od lakših ka težim zadacima. Za neke je koliko vidim bilo teško, za neke nije. Desila se i jedna tehnička promena 18 zadatka, ali je sve prošlo u najboljem redu. Ovo su zapravo rezervni testovi iz prošle godine, sada su dati kao probni test i većina zadataka je slična onima iz zbirke. Očekujemo prosek od oko 60 odsto urađenog testa, što znači da priprema za malu maturu ide pravim tokom - izjavio je Spasojević.

U Subotici polaganje na dva jezika

U Osnovnoj školi "Matko Vuković" u Subotici 78 učenika polagalo je probni test iz matematike, 67 na srpskom i 12 na hrvatskom nastavnom jeziku. Tri učenika pisalo je po IOP 2, posebnom obrazovnom programu.

Đak ove škole Vukašin Denić kaže da je očekivao da će test biti teži, i da mu je drago što je napokon u školi sa svojim drugarima.

- Uradio sam 17 od 20 zadataka. Kod 18. zadatka, koji je bio jedan od najtežih, trebalo je izračunati koliko je učenika ukupno išlo na ekskurziju, koliko ima ukupno učenika osmih razreda. Drago mi je što smo u školi, matematika mi dobro ide, a sutra očekujem da srpski bude teži, a kombinovani lakši - kaže Vukašin.

Bonus video:

02:51

Milan Pašić o upisu dece u prvi razred preko eUprave

(Espreso/Informer/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.