RIZIK OD TROMBOZE VEĆI JE TOKOM AVIO LETA NEGO OD VAKCINE: Dr Bandžić progovorio o AstraZeneki
AstraZeneka vakcina, Foto: Profimedia

da li ste znali

RIZIK OD TROMBOZE VEĆI JE TOKOM AVIO LETA NEGO OD VAKCINE: Dr Bandžić progovorio o AstraZeneki

Naglasio je da su se neželjeni efekti na tu vakcinu javili u 150 slučajeva na 34 miliona datih vakcina

Objavljeno:

Sve što treba da znamo o neželjenim reakcijama AstraZeneke i zbog čega je naš strah od vakcinacije besmislen, na svom Tviter profilu dao je pojašnjenje dr Bojan Bandžić, naučni saradnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju,

- Neću komentarisati kliničku stranu neželjenih efekata, jer to nije moja disciplina, kao naučnik, samo ću navesti podatke - započeo je.

Naglasio je da su se neželjeni efekti na tu vakcinu javili u 150 slučajeva na 34 miliona datih vakcina, što znači oko 4 slučaja na 1.000.000 vakcinisanih, ne umrlih, već ozbiljnijih patologija.

- Pronalaženje vrlo retkih sporednih efekata je apsolutno normalno i dogodilo se kod svih lekova koji su zaista ispitivani, to samo znači da farmakovigilanca radi. Razlika je u tome što većina tih slučajeva nije završila na naslovnim stranicama novina i nije se igralo sa osećanjima ljudi pre svega strahom - objasnio je.

Rizik od tromboze može biti veći pri letenjem avionom:

  • 9 slučajeva na 1.000.000 za letove kraće od 4 sata
  • 214 slučajeva na 1.000.000 za letove duže od 4 sata
  • 791 slučaj na 1.000.000 za letove duže od 16 sati

- Da li ste ikada leteli avionom? Svaki put kada ste to uradili, rizikovali ste trombozu sa verovatnoćom oko 2-800 puta većom od vakcinacije sa AstraZenekom. Ipak, niko nije prizemljio sve letove ili ih preporučio samo odabranoj nekolicini. I niko ne bi na odmor išao peške jer apsolutno svi prihvataju taj rizik - dodao je Bandžić.

- Ali dok putovanje avionom donosi sreću uglavnom nama samima, a pritom čak i malo zagađuje svet, vakcinacija umesto toga donosi svetu ogromne koristi - nastavio je.

  • Svakih 20 vakcinacija u staračkim domovima spasi jedan ljudski život
  • Svakih 160 vakcinacija u grupi od 80+ spašava jedan ljudski život
  • Svakih 1000 vakcinacija u grupi od 60-80, spasava jedan ljudski život.
  • Svakih 50.000 vakcinacija u najmlađim grupama, spašava jedanljudski život

Izvor: JCVI, naučni odbor koji savetuje vladu Velike Britanije o vakcinama.

- A ovo razmatranje ne uključuje dodatne prednosti kao što je izbegavanje dugoročnih efekata kovida 19, zaštita onih koji ne mogu biti vakcinisani iz bilo kog razloga i oslobaćanje bolničkih kapaciteta (jer čak i ako ste mladi, može vam biti potrebna operacija. A ako su bolnice pune, vaše zdravlje je u opasnosti) - zaključio je.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.