''MRTVE NE ZABORAVITE, ŽIVE POŠTUJTE'': Svečano otkrivena dva tenka koja su bila na Košarama!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Kurir.tv, Ministarstvo odbrane Srbije

svečanost u kruševcu

''MRTVE NE ZABORAVITE, ŽIVE POŠTUJTE'': Svečano otkrivena dva tenka koja su bila na Košarama!

Svečanom otvaranju prisustvovali su Predsednik Skupštine grada Kruševca Predrag Vukićević, sveštenstvo, predstavnici Vojske Srbije i policije, ali i preživeli borci sa Košara

Objavljeno:

U Kruševcu je u kompleksu kasarne "Car Lazar" jutros svečano, uz sve protokole, otkriven tenk T-55, jedan od dva tenka koja su bila na Košarama, a koji je na memorijalnom kompleksu Slobodište deo postavke na otvorenom još od 1. decembra prošle godine.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Predsednik Skupštine grada Kruševca Predrag Vukićević, sveštenstvo, predstavnici Vojske Srbije i policije, ali i preživeli borci sa Košara. Iza postavke tenka stoji grafit posvećen palim borcima sa porukom koji zna svaki patriota: "Mrtve ne zaboravite, žive poštujte".

Eksponat se inače nalazi nedaleko od Spomenika pripadnicima 125. motorizovane brigade, na čijem su postamentu ugravirana imena 69 nastradalih pripadnika vojske, policije i rezervista, a na koji su danas prisutni položili cveće.

Takođe, drugi tenk T-55 nalazi se u spomen parku Slobodište.

Podsećanja radi, prvom polovinom maja 1999. godine, srpska vojska je krenula u novu ofanzivu na pozicije terorističke OVK, a čak dva tenka T-55 su pomogla ofanzivu i prodrla na teren koji je bio gotovo nemoguć za ulazak borbenih vozila.

Jedan od njih svečano je otkriven simbolično danas - na dan kad je krenuo napad na teroriste kod karaule Košare.

Inače, voziti tenk pod usponom je veoma teško, a podići ga na vrh planine je gotovo nemoguća misija. Ipak, baš to je pošlo za rukom pripadnicima Vojske Jugoslavije tokom bitke za Košare.

Tog 10. maja 1999. u pomoć su krenula dva tenka T-55 na vrh Rasa košares na oko 1.800 metara nadmorske visine. Prvim tenkom komandovao je vodnik Ivica Miladinović, a drugim desetar Branislav Finger.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.