SRPKINJA SNEŽANA OSTALA ZAROBLJENA U ČILEU: Problem je nastao kad je htela DA SE VAKCINIŠE
Foto: Facebook

NEVEROVATNO

SRPKINJA SNEŽANA OSTALA ZAROBLJENA U ČILEU: Problem je nastao kad je htela DA SE VAKCINIŠE

Prošle nedelje odem da se vakcinišem, ali kažu nestalo im doza

Objavljeno:
  • 32

Čile je prema izjavama svetskih medija jedna od zemalja koja je na vreme obezbedila vakcinu protiv korone, te je među prvih pet zemalja kada je reč o imunizaciji stanovništva.

Međutim, državljanka Srbije Snežana Radojičić, koja je privukla veliku pažnju javnosti putujući po svetu na bicikli, otkrila je kakve je imala probleme prilikom vakcinisanja u Čileu.

- Prošle nedelje odem da se vakcinišem, ali kažu nestalo im doza, te da dođem od ponedeljka. U redu. U ponedeljak poranim pre devet, odem u školu gde se sprovodi vakcinacija, a tamo red od 100 ljudi. Neobično za Čileance koji ne ustaju pre 10 sati. Za svaki slučaj, najpre odem da pitam čuvara, koji upisuje ljude koje propusti u dvorište, da li treba tu da čekam ili negde drugde. Neka fina devojka koja priča engleski sve lepo prevede, čovek kaže da je to red za sve i da zauzmem svoje mesto. Okej - navela je Radojičić na Fejsbuku.

- Pridružim se čekačima na +30 stepeni Celzijusa pod pustinjskom zvezdom i za manje od sata stignem opet pred onog čuvara. On me samo pogleda i presudi mi: "Ti ne možeš da primiš vakcinu!". Ja u neverici (a nije me lako iznenaditi). "Čekaj, prijatelju: nisi li pre manje od sata rekao da odem u red i čekam. Verujem da si već tad video da sam stranac. Zašto mi odmah nisi rekao da ne mogu ovde da primim vakcinu? Uostalom, ne odlučuješ ti o tome, već vaša vlada. A ona je propisala da svako, bez obzira na svoj status u Čileu, može da primi vakcinu. Pozovite nekog nadležnog, nekog od medicinskog osoblja, da razgovaram sa njim" - objašnjava Snežana kako je izgledao njen pokušaj da se vakciniše.

Kako navodi, ne zna kako ju je razumeo, a čuvar je zatim ustao i otišao po nekog. Snežana je istakla da se čuvara vratio sa mladim medicinskim bratom ili doktorom. Upravo je sa tim medicinskim radnikom već pričala nekoliko dana ranije u poliklinici, kada je išla da se raspita za PCR test pošto je planirala da izađe iz zemlje, ali su je opet zatvorili.

- Mladić odlično priča engleski. Pita me za vizu, pa mu objašnjavam da je istekla. Platiću penale kad budem izlazila, to je standardna procedura. Mladić mi odgovara da ne mogu da primim vakcinu ako nemam vizu. Tvrdim da greši, jer vlada je odlučila drugačije. Tada on odlazi u neku sobu da telefonira. Vraća se vrlo brzo sa istom tvrdnjom: nema vakcine za nas koji smo u overstejingu. Treba da odem u policiju i prijavim se, kaže - piše Snežana.

"Ako odem u policiju i prijavim se, moraću da sad odmah platim penale. A vaš zakon propisuje da nakon plaćanja penala imam deset dana da izađem iz zemlje. Kao što znamo, vaša zemlja je zatvorena do kraja aprila za izlazak. Teoretski, meni kao strancu ne brani niko da odem, ali u praksi, svi letovi su otkazani, dakle, ne mogu da odem. Što opet znači da ne mogu sad da platim penale. Dakle, ne mogu ni u policiju sada". Ali mladića to ne zanima. Pokušavam da mu objasnim nelogičnost svega toga, tvrdim da nema tačnu info jer mogu da se vakcinišem, ali sve uzalud. Nemam nikakav papir kao dokaz - dodala je ona.

Snežana je istakla da je otišla ljuta na "sadističkog čuvara", ali i na, kako kaže, "nedokazanog medicinara".

- Ako se ne vakcinišem u Čileu, neću posle imati gde drugde. Naime, nijedna druga zemlja u Latinskoj nema dovoljno vakcina. I u većini strancima koji nemaju rezidencijalni status nije dopušteno da se vakcinišu. A sasvim je sigurno da će povtrda o vakcinaciji uskoro biti uslov da bi se putovalo. Pošto ne mogu da letim u Srbiju samo zbog toga, jedina šansa mi je da vakcinu dobijem ovde - objašnjava ona.

- Pitam za savet i pomoć na WhatsApp grupi "Staying in Chile". Tu smo okupljeni svi mi stranci koji smo zaglavljeni ovde. I neko mi obećava da će mi poslati vest sa zvanične vladine stranice o tome da svi mogu da se vakcinišu bez obzira na njihov vizni status. Čak i ilegalni imigranti iz Centralne Amerike, koji su ušli u zemlju bez vize. Uskoro stiže link, a uz njega i novinski članak u kome se to potvrđuje - navodi Snežana.

Dalje navodi da je sledeći dan otišla u polikliniku, jer nije želela ponovo da čeka u redu ispred škole.

- Opet imam sreće da ispred bude prodavac iz outdoor prodavnice u kojoj sam već nešto kupovala, a koji super priča engleski. Objasnim mu sve, a on to prenese mladoj med. sestri. Žena pogleda članak, takođe ode negde unutra, valjda da telefonira, a zatim me pozove da uđem i primim vakcinu. I voila! Taman dok otvore granice, stižem i za revakcinaciju, a onda sam mirna - zaključila je Snežana.

Bonus video:

02:07
Na svadbe samo uz vakcinu?

Na svadbe samo uz vakcinu?

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media