HOSPITALIZOVANE ŽENE IMAJU UGLAVNOM TEŽU KLINIČKU SLIKU: Dr Zdravković upozorila na POSEBNO OPASNU STVAR!
Dr Zdravković upozorila, Foto: printscreen

OBRATITE PAŽNJU

HOSPITALIZOVANE ŽENE IMAJU UGLAVNOM TEŽU KLINIČKU SLIKU: Dr Zdravković upozorila na POSEBNO OPASNU STVAR!

Doktorka je objasnila i zašto muškarci imaju veću smrtnost od kovida

Objavljeno:

Na početku pandemije, kada se o virusu znalo dosta manje nego sada, govorilo se da žene manje obolevaju od muškaraca. Da li je zaista tako, gostujući na RTS objasnila je direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković.

"Trenutno imamo nešto manje od 250 pacijenata, negde oko polovine su žene. Njihova klinička slika je uglavnom umereno teška, imamo manje pacijenata u šoku, na intenzivnoj nezi, nego što smo imali u onom prvom naletu odnosno u više naleta pre toga. Razlog tome je što uglavnom su u šoku mlađi ljudi koji nisu vakcinisani, koji se nisu opet javili na vreme, koji se jave osmog, devetog, desetog dana, kada već ne možemo da uvedemo antivirotik i kada bolest ima vrlo težak tok. Kada se korona pojavila, svi smo u šali govorili da je to virus koji je verovatno izmislila žena zato što manje napada žene, međutim to nije tako, ovaj virus podjednako napada žene. Ono što je karakteristično je da se žene u duplo manjem procentu javljaju na pregled, a uglavnom se javljaju kada se jave komplikacije. Tako da u junu smo imali zaista manje hospitalizovanih žena, u ovom trenutku imamo gotovo podjednak broj žena i muškaraca", pojasnila je ona.

Dr Zdravković istakla je da postoji i jedna karakteristika u ponašanju žena, može se reći i jedna vrsta opasnog ponašanja, zbog čega one kasnije imaju teže kliničke slike.

"Obolevanje zavisi od kontakata, izloženosti virusu i ovoj zaštiti koju pre nismo imali, tj. vakcinaciji. Ono što je karakteristično za žene je to da kada obole, one se na početku manje javljaju na pregled, pa se jave sa značajnim zakašnjenjem, to smo primetili u ambulantama. Pa onda imate jedan paradoks da ih je manje u bolnicama, ali kada se prime da te žene imaju teže kliničke slike od muškaraca. U početku žene, prvih dana, zaista imaju lakšu kliničku sliku, a možda je to i u mentalitetu žene da oseća da će biti lakše, da je možda kod kuće i porodice, pa se nekako teže odlučujemo da odemo na pregled jer se plašimo da ćemo ostati u bolnici. Ali to je greška, treba otići na pregled što pre".

Doktorka je objasnila i zašto muškarci imaju veću smrtnost od kovida.

"Muškarci su imali značajno veću smrtnost u početnom talasu korone, sada je ta razlika manja. Zaista je nešto veća smrtnost kod muškaraca, ali pretpostavljamo, uzrok je verovatno i sama reakcija organizma na koronu, ali i niz hroničnih oboljenja koja su više prisutna kod muškaraca, a korona dovodi do otežavajućih kliničkih slika već postojećih oboljenja, pa se bolest komplikuje", zaključila je ona.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.